Finans

Se alle artikler

Faller tross super-marginer

Bakkafrost la frem resultater for fjerde kvartal mandag hvor både omsetningen, operasjonelt driftsresultatet, og utbytte var lavere enn det analytikerne ventet. Aksjekursen faller.

Nordea Markets skriver i en oppdatering mandag at Bakkafrost leverer et "fantastisk" driftsresultat på 37,7 kr/kg i oppdrettsvirksomheten, men skuffende resultater i bearbeidingssegmentet (VAP).

Analytiker Marius Gaard i Swedbank sier til TDN Finans at tallene var på den skuffende siden og at han regnet med et kursfall på to til fire prosent.

- Mye av «missen» forklares med en høyere andel av slaktevolum fra Faroe Farming, hvor kostnadene er høyere og det var vesentlig høyere VAP-volum enn ventet. Når VAP selger med 10 kroner i tap pr kilo så blir det fort kroner av det. Selv om fôr-segmentet var en del bedre enn ventet, så var det å betrakte som en one-off noe som aksjemarkedet ikke er villige til å prise inn, sier Gaard.

Når det gjelder utbytte, sier Swedbank-analytikeren at når resultatet blir svakere enn ventet, og selskapet har en policy om å betale 30-50 prosent av nettoresultatet i utbytte, blir utbyttet automatisk også dårligere enn forventet.

- Det er andre selskaper som yielder bedre (gir bedre direkteavkastning, red. anm.) enn Bakkafrost, det er det bare å erkjenne - så litt skuffende var det nok, sier Gaard.

Utbyttet foreslås til 8,7 DKK per aksje, tilsvarende 10,36 norske kroner. Ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans var det ventet et utbytte på 9,4 DKK per aksje.

Swedbank-analytikeren venter å nedjustere estimatene noe på bakgrunn av dagens rapport og guiding fra Bakkafrost.

Bakkafrost faller 3,2 prosent til 307,60 kroner mandag. Aksjen er omsatt for 14,9 millioner kroner. Samtidig er sjømatindeksen på Oslo Børs ned 0,4 prosent.