FoU

Se alle artikler

Mørenot og Lingalaks tester kobberfri impregnering

Lingalaks har siden i vår testet ut en ny type impregnering som er uten kobber. Daglig leder, Erlend Haugarvoll, sier at resultatene er gode, og at de satser videre på dette.

Målet og ønsket om å bli kvitt kobber i impregneringen av oppdrettsnøter gjør at flere oppdrettere leter etter gode alternativer. Siden i vår har Lingalaks testet en impregnering som er uten kobber. Dette tester de sammen med Mørenot og utviklerne av produktet som er Brynsløkken.

- Dette har vært lovende forsøk. Impregneringen er bedre på noen alger, og det ser meget interessant ut, sier Haugarvoll.

 I samarbeid med Mørenot jobber de med å utvikle og teste bedre varianter av impregneringen.

- Vi har hatt den første utgaven av impregneringen i sjøen i én sesong. I høst har vi satt ut igjen, med nesten samme type impregnering, men med noen forbedringer. Den virker på mange typer alger, og ved å forbedre impregneringen håper vi å ta enda flere, sier Haugarvoll.

- Erfaringen er at dette er bedre enn de tidligere utgavene med kobber i, sier han.

Utfordringen for utviklerne er å finne en sammensetning som både er miljøvennlig, og som har bedre effekt enn impregnering med kobber.

- Vårt mål er å komme helt bort fra kobber, og disse forsøkene viser at det er mulig. Vi fortsetter forsøkene og jakten på en impregnering som gjør det den skal, samtidig som den er skånsom mot naturen, sier Haugarvoll.

Det er Brynsløkken i Drøbak, som har utviklet produktet som Lingalaks tester. Daglig leder, Vebjørn Ohnstad, sier at samarbeidet med Lingalaks har gitt dem gode tilbakemeldinger på produktet som inneholder under 1 prosent kobber.

- Du kan si veldig enkelt, at dette er et produkt vi selger i dag, med kobberoksid som er det mest brukte aktive stoffet i impregneringer i dag. Nå har vi tatt ut kobberoksiden, og det viser seg at det virker, sier Ohnstad.

Han sier at de har jobbet mye med å finne antigromidler som oppdrettsnæringen kan bruke.

- Det vi ser med Lingalaks-samarbeidet er at vi har et produkt som fungerer. Vi har gjort noen justeringer, og kommer kanskje å gjøre noen til før vi slipper det på markedet, sier Ohnstad.

Han sier at de er i gang med å gjøre produktet klart til kommersialisering, men at han ikke kan si med sikkerhet når dette skjer.

- Det er en del arbeid med produktregistreringer som skal på plass før vi kan sende dette på markedet, sier Ohnstad til IntraFish.