Kommentarer

Se alle artikler

NSLs totale Reppe-krasj

I sin iver etter å gjøre NSL stueren kan Frode Reppe-saken krasje hele organisasjonen. Maktkampen kan slite NSL i stykker.

Kommentar

  • Denne kommentaren er skrevet av Øystein Hage
  • Hage er redaktør i Fiskeribladet
  • Kommentaren ble første gang publisert i papirutgaven av Fiskeribladet fredag 22. september

Sensommeren og høsten må ha vært vond for Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). Etter at den gamle Frp-statsråden Robert Eriksson kom til makten i Trondheim i juni har den ene skandalen etterfulgt den andre. I dag har organisasjonen store problemer, og oppryddingsprosessen etter Reppe-brødrene kan fort bli noe av det siste vi hører fra NSL. Huset knirker i veggene, og medlemmer i nord og sør står steilt mot hverandre. Høsten kan bli både blodig og tøff.

126fc72ad1ec305a311b9a37de107b1e Øystein Hage

Eriksson ble hentet inn i NSL for å rydde opp. Etter at brødrene Frode og Svein Reppe hadde regjert i NSL var organisasjonen ikke bare upopulær i maktens korridorer, men også innad i lakseverdenen. Støyen skapte bare røre. Sjømat Norge, som er en del av NHO-systemet, hadde lenge rynket på nesen. Og havforskerne hadde i svært lang tid hatt et horn i siden til NSL. Men ikke engang innad var alt rosenrødt. Spesielt førte alle innsynskravene, og krigen mot Havforskningsinstituttet, det til å murre. Mens oppdretterne i sør og i Hardanger støttet prosessen, ønsket oppdretterne i nord ro. En splittelse var i emning.

Endringen skjedde i vinter, da NSL-ledelsen var lei alle soloutspillene til Frode Reppe. Det endte i en advarsel. Ledelsen krevde at Reppe måtte forankret det han gjorde i ledelsen og med styret. Advarselen var også bakgrunnen for at hovedpersonen selv var så ivrig på å få styret og ledelsens godkjennelse på mailene han senere sendte til statsråd Per Sandberg (Frp). Frode Reppe hadde plutselig begynt å bruke tøfler også ute.

Men da Svein Reppe gikk av som toppsjef i vinter, så NSL-styret muligheten til å gjøre NSL mer politisk korrekt. Kantene skulle pusses og organisasjonen skulle bli mer spiselig. Det var denne jobben Eriksson ble satt til å gjøre. Den andre hovedoppgaven var å temme Frode Reppe, koste hva det koste ville. Ledelsen ønsket også å normalisere forholdet til Havforskningsinstituttet, men Sissel Rogne & Co var bokstavelig talt «drittlei» alle Reppes påfunn. Skulle HI kunne normalisere sitt forhold til NSL kunne ikke Reppe være en del av det forholdet.

"Skulle HI kunne normalisere sitt forhold til NSL kunne ikke Reppe være en del av det forholdet."

Slik sett kom epostskandalen mer enn begjærlig for nysjefen Eriksson og styreleder Håvard Høgstad. Da saken ble kjent startet snøballen for alvor å rulle. Frode Reppe skulle ofres, selv om den tidligere ledelsen hadde vært informert om hva som hadde skjedd. Både Frodes bror, og eks-toppsjef Svein, samt forrige styreleder Lars Heine Kåsa hadde vært i lupen i vinter da de famøse mailene ble sendt. Nettopp derfor luktet det ille da Høgstad og Eriksson offentlig kuttet hodet av Frode Reppe i sommer. Målet var likevel innlysende. Reppe måte fjernes for å gjøre NSL spiselig, ikke minst hos HI-ledelsen i Bergen. At hovedpersonen selv trolig hadde fått epostadressen av statsråden, og blitt oppfordret til å bruke bak-kanalen, var glemt. De av medlemmene som ønsket å gjøre NSL til en mindre krigersk organisasjon hadde vunnet. I alle fall foreløpig.

Reppe var parkert. Det eneste som gjensto var selve oppsigelsen. Iveren etter å få NSL inne i det gode selskap kulminerte med et selfiebilde under Aqua Nor. HI-ledelsen var helt sikkert også fornøyd. De stilte i alle fall mer enn gjerne opp på en vennskapelig selfie sammen med NSLs nye ledelse. Der smilte HI-toppsjef Sissel Rogne, infosjef Torny Aarbakke og lakseforsker Geir Lasse Taranger (HI) om kapp med toppsjef Robert Eriksson, styreleder Håvard Høgstad og leder i oppdrettsutvalget, Alf-Gøran Knutsen. Reppe var borte, og harmonien gjenskapt. Alle hjerter gledet seg.

Spørsmålet er om siste ord er sagt, eller om Reppe-saken vil sprenge NSL. Og forresten, se ikke bort fra at også andre hoder snart står for tur til å rulle…