NYHETER

Se alle artikler

Tror selskapene er for optimistiske til slaktevolum

Børsnoterte lakseselskaper guider om for høye slaktevolumer i 2017, mener Swedbanks analytiker Marius Gaard.

Flere av de børsnoterte oppdrettsselskapene la frem resultater for fjerde kvartal denne uken. Alle selskapene opplevde kursfall på rapporteringsdagen og de påfølgende dagene, med fra unntak av Grieg Seafood, som steg nesten fem prosent torsdag.

Alle selskapene er enige om at tilbudsveksten av laks i markedet er ventet til om lag to prosent i 2017, som er det samme som Kontali Analyses estimat.

Analytiker Marius Gaard i Swedbank sier at oppdrettsselskapene historisk guider høyere slaktevolum enn de klarer å levere, og normalt sett bommer med fem til ti prosent på eget tilbud.

-Kontali venter uendrete volumer fra Norge, mens alle selskapene venter 7-20 prosent vekst på eget volum i 2017. Lerøy kommer med tall neste uke, og de kommer til å si noe av det samme. Det er noe «mismatch» der, sier han.

Gaard legger til at hvis Kontali har rett må selskapene skuffe med 8-22 prosent, som er litt mer enn tidligere år.

-Sannheten kommer mest sannsynlig til å være midt i mellom guidingen til Kontali og selskapene, men normalt har Kontali vært ganske flinke til å treffe, kanskje flinkere enn selskapene, sier han til TDN Finans.

Fishpools fremtidspris er rundt 66 kroner pr kilo. Gaard mener at hvis Fishpool-prisen hadde vært basert på selskapenes guiding hadde prisen vært lavere enn det den er i dag.

-Prisen ville vært nærmere 60 kroner pr kilo hvis alle selskapene får rett på sin volumguiding, sier han.

Grieg Seafood venter at det vil være vekst i slaktingen av laks på to prosent, men at det totale tilbudet vil falle én prosent i år siden chilenske lagre av fryst fisk i praksis ble tømt i fjor.

-Siden lagrene for fryst fisk nå er bygd ned, får vi ikke den samme effekten derifra i 2017. Det gjør at det faktiske tilbudet av laks ligger an til å endres minimalt år over år, selv om det vil slaktes mer fisk, sier analytiker Lage Bøhren i Carnegie sier til TDN Finans.

Sjømat-indeksen på Oslo Børs faller 0,15 prosent fredag, og er ned 4,8 prosent siden mandag morgen.