NYHETER

Se alle artikler

Frir til studentene

- Dere er min drømmenæring. Dere er nye kloke hoder. Dere har nye tanker. Dere har pågangsmot, sa Geir Ove Ystmark i sin åpningstale til studentene på konferansen Havet Døgn i Bodø torsdag.

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge sparte ikke på konfekten. Applausen fra 250 studenter i forelesningssalen tydet på at de likte frieriet.

Han var invitert for å snakke om sin "drømmenæring".

- Vår tids største utfordringer er stadig større klimagassutslipp og at det blir stadig flere mennesker på kloden. Da jeg var ung, talte jordas innbyggere fire milliarder. Nå er vi sju milliarder. Og da må vi produsere mer mat -- der vi produserer minst i dag. Drøyt 70 prosent av jordas overflate er saltvann. Under 2 prosent av matproduksjonen skjer der, sa han.

Og han presenterte følgende nøkkeltall for Norge:

88 prosent av Norges matproduksjon er sjømat. Bare 12 prosent er kjøtt.

Han holdt seg til proteiner og nevnte ikke grønnsaker og korn. Men han snakket om Norges naturgitte fordeler.

- Sild og poteter er fortsatt den beste klimavinneren, sa han, litt spøkefullt, men alvorlig.

Klima- og kostholdsfornektere
Og så presenterte han følgende utfordring til studentene: Vi må bli like flinke i kostholdskampen som i klimakampen.

Hvis noen går ut i media og hevder at klimaendringene ikke er menneskeskapte, blir de umiddelbart imøtegått av journalister og forskere. De blir kalt klimafornektere og det blir vist til millioner av artikler i vitenskapelige tidsskrifter.

- Men hvis noen presenterer sine private kostholdspreferanser og bestrider myndighetenes anbefalinger, får de umiddelbart førstesidene i Aftenposten og VG uten at der blir stilt kritiske spørsmål. Man hører ikke at myndighetens anbefalinger er basert på mer enn to millioner vitenskapelige artikler. Ingen i media bruker begrepet kostholdsfornekter, sa Ystmark.

Skjæringspunktet biologi-teknologi
Han erklærte at sjømatnæringene representerer mye av svaret på vår tids utfordringer.

- Alle pilene peker mot oss, sa han. Og begynte å snakke om mulighetene innen bioøkonomi. Utviklingskonsesjonene glemte han heller ikke.

- Nøkkelen til framtida befinner seg i skjæringspunktet mellom teknologi og biologi, sa han og kom inn på -- vikingtida.

Vikinger og frihandel
- Den dreide seg egentlig om handel om fisk. Det var norsk eksport som startet det hele. Raid og tjuveri var unntakene, men det er det vi hører om i dag fordi det oppfattes som mer spennende fortellinger.

Ystmark var i sitt ess når han kunne gjøre et hopp fra vikingetida og predike frihandelens velsignelser.

- Dagens globalisering og frihandel har løftet millioner av mennesker opp fra bunnløs fattigdom, sa han, og uttrykte bekymring for bølgen av proteksjonisme som nå skyller over verden. Stikkord er Brexit og Trump.

Vekkelsesmøte
For Norge kan flaskehalsen bli tilgang på markeder og arealer.

- I dag bruker vi ikke vesentlig mer arealer enn vi brukte for 20 år siden. Men den gang skjedde produksjonen i mer skjermete farvann mens vi i dag produserer laksen på mer eksponerte arealer, sa han og konkluderte med at "marin sektor er framtida".

Studentene svarte med nye klappsalver og det hele bar et visst preg av vekkelsesmøte.

En kongelig representant
Neste punkt på programmet var "hovedsponsor-presentasjon". Første selskap ut var Norway Royal Salmon.

Konferansier og NRK-kjendis Leo Ajkic benyttet anledningen til å spørre om selskapet er eid av kongefamilien, men slo seg til ro med at det drives i kongeriket Norge.

I foredraget oppfordret NRS' Håkon Brønstad studentene til å følge med på om de ser selskapets logo når de leter blant jobbannonsene -- og til å søke på jobb hos dem.

- Vi garanterer en trygg arbeidsplass, en arbeidsplass der du kan være trygg på at du kommer levende tilbake etter arbeidsdagen, sa han litt spøkefullt, men det var ei bisetning i foredraget som IntraFish her referer.

Etter foredraget stoppet konferansier Leo Ajkic han og spurte:

- Hva er det som dere ser etter når studentene tar kontakt med dere på en stand? Er det om de har tatoveringer i trynet eller om seksuell legning?

Tonen på konferansen er lett og lite anstrengt. Men også seriøs.

- Vi ønsker velkommen ungdom som har vilje til å stå på, som ikke er redde for å jobbe til de blir slitne, og som er innstilt på skiftordninger og jobbe i et yrke som etter hvert vil få et visst offshore-preg, svarte NRS' representant.