NYHETER

Se alle artikler

Fornyet krav om egen lakseskatt

Kravet om arealavgift kommer med fornyet styrke. Initiativet kommer fra KrF og SV følger opp.

Medlemmene av Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) holder nå landsmøte. 20 år etter debatten om arealavgift startet, kan avgiften  bli innført. Det håper de i alle fall.

– Med tanke på hvor stor fortjenesten er i denne næringen, er det på tide at vi får en kompensasjon for at de bruker våre sjøarealer, sier Steigen-ordfører Asle Schröder (Sp) til NRK Nordland.

Kommunen som nettopp sa nei til sammenslåing med Bodø, sliter økonomisk. Nå står tre av fire barneskoler i fare for å bli nedlagt, melder lokalsendingen.

– Dette er veldig dramatisk. Dette er skolene til dem som jobber i næringa, så det er jo et kjempeparadoks. Samtidig produseres det vel laks i våre fjorder for opptil én halv milliard i året –- to ganger vårt kommunebudsjett -– og disse pengene går som regel til Oslo og Japan, sier Schrøder til NRK.

Ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF) i Osterøy i Hordaland vil på partiets landsmøte i slutten av april legge fram et programforslag om at oppdrettsselskaper bør gi 1 krone per kilo fisk for bruk av kommunenes arealer. Initiativet ble nylig lansert gjennom Bergens Tidende.

BT melder også at stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i neste uke vil ta saken opp i Stortinget. Han vil foreslå grunnrentebeskatning for havbruk. Forslaget innebærer til sammen 370 millioner kroner i året fra oppdrett til kyst- og fjordkommunene.

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge liker ikke forslaget. De har lenge fryktet en særskatt på oppdrett.