NYHETER

Se alle artikler

Prisene opp på grunn av orkan

Kiloprisene på chilensk laks vil stige på grunn av orkanen "Irma".

Det melder det chilenske nettstedet Aqua. Årsaken er at leveransene vil stoppe opp under ekstremværet.

Nettstedet refererer importør Tim Lycke i IncredibleFish på at man allerede er begynt å merke prisstigningen.

USA er Chiles største enkeltmarked for laksefisk. I første halvår i år gikk drøyt 35 prosent av Chiles produksjon til USA, målt i verdi, ifølge Aqua. Det vil si nesten 853 millioner dollar. I norske kroner utgjør det nesten 6,5 milliarder. I kvantum tar USA nesten 28 prosent av Chiles produksjon -- eller drøyt 69.000 tonn (sannsynligvis produktvekt).

60 prosent av USAs import av laks fra Chile skjer via delstaten Floridas største by, Miami. På grunn av kapasitet er lufthavnene der hub for både import og distribusjon til det øvrige USA. Miami har en stor foredlingsindustri av laks.

Flyplassene i Miami blir bli stengt både lørdag og søndag.

- Vi innstiller leveransene til USA inntil forholdene igjen normaliserer seg, sier konsernsjef Gerardo Balbontín i Blumar Seafoods til Aqua.

Chilenske Multiexport har innstilt slaktingen, foreløpig til tirsdag 12. september, avhengig av orkanens skadeomfang.

VG Nett skriver at Florida stålsetter seg for monsterorkanen. I dag fredag er det to døgn siden "Irma" traff land i Karibia. Der er enorme materielle ødeleggelser, mange er blitt hjemløse og så langt er det registrert 14 dødsfall.

Tidlig fredag norsk tid befinner orkanen seg nord for Den dominikanske republikk og Haiti. "Irma" vil sannsynligvis ramme Florida søndag.

NRK melder at orkanen kanskje vil bli den kraftigste som noensinne er registrert i Atlanterhavet.

Aftenposten skriver at der har vært orkaner som har vært kraftigere enn Irma. Og det finnes orkaner som har vart lenger. Men ingen har vært så kraftige så lenge.

Hundretusener av mennesker er i ferd med å rømme ut av Miami og andre steder i delstaten. Motorveier er fylt opp av bilkøer.

Dagens Næringsliv skriver at "Irma" kan bli det dyreste uværet for USA gjennom tidene.