NYHETER

Se alle artikler

Fylkesnes og Wilsgård kommer trolig inn fra Troms

I Troms ser Torgeir Knag Fylkesnes (SV) ut til å komme inn på utjevningsmandat. Også oppdrettsarving Kristian Wilsgård (Frp) kan komme inn på Stortinget som vararepresentant.

På Frps valgvake i Troms var det god stemning i går. Hvis førstekandidat i fylket, Per-Willy Amundsen, fortsetter som justisminister, kan annenkandidat i fylket, Kristian Wilsgård, komme inn på Stortinget som vara for Amundsen. Wilsgård er sønn av oppdretter Vidkun Wilsgård og har tidligere jobbet som røkter.

– Jeg kommer fra en familie som driver Wilsgård fiskeoppdrett på Senja, og i min ungdom jobber jeg der. I dag jobber jeg innen servicebransjen til oppdrettsnæringa, så jeg er fortsatt innenfor bransjen, sier Wilsgård til Fiskeribladet.

Wilsgård er opptatt av infrastruktur og samferdsel.

– Skal vi klare den femgangen som er et mulighetsrom i sjømatnæringa, så må vi satse på infrastruktur. Derfor har jeg vært opptatt av at fylkesveiene skal tilbake til staten. Jeg er opptatt av at vi skal forbedre strømnettene til områdene som har industri. Dette handler i høyeste grad om arbeidsplasser i industrien.

– Dette ser veldig lovende ut, og jeg gleder meg veldig til å eventuelt innta en plass på Stortinget, sier Wilsgård.

Torgeir Knag Fylkesnes er avmålt etter en lang kveld på valgvake i Tromsø. SV ligger an til å gjøre et godt valg, han kommer inn som utjevningsmandat i Troms, mens det ligger an til fortsatt borgerlig regjering. Fylkesnes mangler tirsdag morgen i overkant av 1.000 stemmer på å få et direktemandat.

– Det er en mager trøst at vi gjør det bra, men vi har vist de siste årene hva vi har klart å få til med enda mindre oppslutning enn vi ser ut til å få nå, så vi blir etter alle solemerker enda større og sterkere, og da skal vi klare å bite enda sterkere fra oss i fiskeripolitikken. Jeg har bare begynt, sier Fylkesnes.

Fylkesnes har vært blant de mest fremtredende fiskeripolitikerne på Stortinget. Neste periode blir kanskje enda viktigere for fiskeriene, mener han.

– Det er hele framtiden til strukturkvotesystemet som står på spill, som regulerer alt og som er fundamentet for både hav og kyst. Og så har man pliktsystemet, som er en femtedel av torskekvotene, som er uavklart etter at Sandberg trakk saken.

– Hva betyr en fortsatt blå regjering for fiskeriene og kysten?

– Det som har vært bra i denne stortingsperioden er at flertallskonstellasjonen på fiskeri er en annen enn det vi ser i mandatfordelingen ellers. Høyre og Frp er isolert i de store spørsmålene i fiskeripolitikken. Venstre og KrF har en annen innfallsvinkel. Hva som skjer i fiskeripolitikken har veldig lite med Høyre og Frp å gjøre, sier Fylkesnes.

637efdc3fc83fc3c0e4774d24e2766ca UTJEVNINGSMANDAT: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) kommer inn som utjevningsmandat i Troms. Foto: Arne Fenstad

Siste saker
Mest lest