NYHETER

Se alle artikler

1,7 milliarder i leverandørkjøp

I fjor brukte Nova Sea 1,7 milliarder kroner på kjøp av varer og tjenester i kommunenorge.

Lakseprodusenten på Helgeland har flere ganger tidligere målt ringvirkninger av sin oppdrettsvirksomhet.

I fjor publiserte forskningsstiftelsen Nofima en analyse av ringvirkninger i Nova Sea og samarbeidende selskaper: Sundsfjord Smolt, Tomma Laks, Vega Sjøfarm og Helgeland Smolt.

I fjorårets rapport heter det i sammendraget:

"Den samlende økonomiske aktiviteten i gruppen er stor. Salget for alle selskapene utgjorde vel 4 milliarder kroner over to år. Innkjøp fra leverandører (varekjøp og investeringer) er 4,4 milliarder. Verdiskapingen hadde en nedgang fra 2014 til 2015, men er fortsatt samlet på over 1 milliard kroner og utgjør over 3 millioner per årsverk i 2015. De ansatte skattet for 48,5 millioner og skattekostnaden på selskapene var på vel 131 millioner i 2015."

I 2014 meldte IntraFish at konsernet hadde kjøpt varer og tjenester for 2,7 millioner kroner over to år.

Ferske tall klare

Nå foreligger nyeste analyse -- som er utført av Nova Sea selv. Den omfatter bare Nova Sea AS, det vil si oppdrettsvirksomheten og slakteriet, ikke samarbeidende selskaper.

cfdbf9f189ff58d6faff9419394210c4 Konsernsjef Odd Strøm (t.h.) i Nova Sea. Slakteriet på Lovund og venemærer i bakgrunnen.  Foto: Bent-Are Jensen

Selskapet har kjøpt varer og tjenester for 565 millioner kroner i Nordland. Det utgjør nesten 33 prosent av totalen på 1.718 millioner kroner i 2018.

I heimkommunen Lurøy har Nova Sea handlet for 236 millioner. Det utgjør rundt 14 prosent av totalen.

Stavanger topper imidlertid lista over kommuner selskapet har handlet hos.

- Det burde egentlig stått Stokmarknes i Hadsel kommune i Nordland. Det er der Skretting har fôrfabrikken som vi bruker, men fôret faktureres fra hovedkontoret sørpå, sier konsernsjef Odd Strøm til IntraFish.

Heimkommunen Lurøy står på andre plass.

På tredje kommer Flora kommune på Vestlandet.

- Det er det samme her. Fôret kommer fra Ewos og faktureres sørover, sier Strøm.

Han vil ikke gå offentlig ut med alle kommunene de handler hos. Det kan være konkurransesensitivt.

Nøkkeltall

Strøm presenterte noen nøkkeltall for Lurøy kommunestyre på onsdag i forrige uke. De kom samlet til Nova Sea for å delta på det årlige arrangementet "Laks på Lovund".

Kommunestyret kan skryte av at verdens 12. største lakseprodusent har hovedkontor i kommunen -- ifølge siste estimat fra Kontali Analyse over verdens 15 største oppdrettsbedrifter. Nova Sea er nest størst i Nord-Norge, og sammen med Nordlaks eneste aktør blant verdens 15 største som fortsatt er familieeid og ikke notert på børs eller del av et enda større konsern.

706275adad7554707498c0bb67e7ff40 Lokalitet på Helgeland nord for Lovund.  Foto: Bent-Are Jensen

Skatt på utbetalt lønn beløp seg i fjor til drøyt 45 millioner kroner for i alt 231 årsverk. Nesten 44 millioner ble betalt til rundt 13 kommuner i Nordland.

Rause bonuser til ansatte

Overskuddsdeling og bonus er ikke inkludert. Nova Sea har fått internasjonal oppmerksomhet på grunn av store bonuser til sine ansatte i gode år.

En svensk avis skrev i mars i år om "superbonus" på 200.000 kroner til de ansatte på "fiskefabriken i norra Norge". Saken gikk også i tyrkiske medier.

På første plass i nord

IntraFish meldte onsdag at Nova Sea i løpet av de siste ti år har betalt nesten 1 milliard kroner i skatt til storsamfunnet (selskapsskatt).

Ordfører Carl Einar Isachsen i Lurøy er fra seg av begeistring. Kommunen har høyest skatteinngang per innbygger i Nord-Norge og hevder seg nasjonalt. Lovund er Norges mest lønnsomme øy (i kategorien av øyer uten veiforbindelse til fastlandet).

I løpet av samme periode har eierne tatt et utbytte på 1,4 milliarder kroner. Det viser lønnsomheten i bransjen for tida. Den har ikke alltid vært like god, for å si det forsiktig.

Selskapet har hatt en kraftig vekst på drøyt 20 år.

I 1996 slaktet det rundt 5.000 tonn laks. I 2016 og 2017 blir kvantumet rundt 45.000 tonn. Det skjer på 16 lokaliteter fra Nord-Arnøy i nord (ved Bodø) til Sømna i sør, nesten på grensen til Nord-Trøndelag.

Se Også


Havfruen fra Lovund

Oppdretter Aina Olaisen fra Lovund vokste opp på fiskefôr -- i alle fall ifølge NRK-kjendis Leo Ajkic.