NYHETER

Se alle artikler

Vil bygge storsmolt-anlegg

Kobbevik og Furuholmen Oppdrett har søkt om å få bygge et settefiskanlegg for stor smolt i Fitjar kommune i Sunnhordaland.

- Dette er helt i startgropa og ikke mer dramatisk enn at det dreier seg om en søknad kun -- og det kan fort gå både ett og to år før vi får de nødvendige svar, sier daglig leder Ingebrigt Landa til IntraFish.

Byggeperioden vil bli på to-tre år, hvis det bygges i ett. Prislappen blir mellom 600 og 800 millioner kroner ved trinnvis utbygging.

Anlegget skal eventuelt bygges på Årskog industriområde ved tettstedet Fitjar i kommunen med samme navn. Kommunen består av den nordlige halvdelen av øya Stord og Fitjarøyene, som ligger mellom Stord og øykommunen Bømlo.

Anlegget må prosjekteres. Ett alternativ er at det kan bygges på et 35 mål stort område, i fem haller med mellom tre og ti kar i hver. Karene kan romme mer enn 30 millioner liter vann sammenlagt.

Landa forteller at de har søkt om å få produsere inntil 10.000 tonn biomasse.

- Vi tenker oss smolt på inntil ett kilo, men det kan bli forskjellige størrelser. Ting endrer seg underveis.

Lokalavisen Sunnhordaland skryter av prosjektet i en lederartikkel, "Ei fjør i hatten for Fitjar kommune". Avisen ønsker flere lokale arbeidsplasser.

- På sikt er det tale om 35 arbeidsplasser -- eller vel så det, sier Landa til IntraFish.

Lederartikkelen viser til at dette ikke er den eneste store investeringen innen akvakultur i landbrukskommunen: Lerøy Sjøtroll investerer 650 millioner kroner i et smoltanlegg i Kjærelva, det som tidligere het Fitjar Laks.

Kobbevik og Furuholmen Oppdrett har sju laksekonsesjoner. Lokalitetene ligger i kommunene Austevoll, Fitjar, Stord og Austrheim. Hovedkontoret ligger i Austevoll.

Slaktevolumet i 2016 havnet på rett over 8.000 tonn sløyd vekt. Markedet er EU.

Omsetningen ble drøyt 520 millioner kroner, med en driftsmargin (ebit) på drøyt 44 prosent.

Eier av oppdrettsselskapet er Br. Birkeland AS, som kontrolleres av familiene Birkeland og Møgster, som begge i sin tid slo seg opp på havfiske.

Styreleder i Kobbevik og Furuholmen er Helge Møgster -- som ifølge boka "Makteliten" er én av de 252 personer som styrer Norge. Familien Møgster kontrollerer blant annet Lerøy Seafood.