NYHETER

Se alle artikler

Ny-slakteriet med tak og vegger på plass

I forrige uke var det "mønsåskanne" hos Cermaq i Steigen i Nordland.

Tak og vegger er nå på plass i slakteriet og fabrikkene på industriområdet Storskjæret ved tettstedet Bogen, like ved brua over til Engeløya.

- Alt går etter plan, sier direktør Snorre Jonassen i Cermaqs Region Nordland til IntraFish.

Begivenheten ble feiret med kranselag eller mønsåskanne etter gammel tradisjon. Det er en (kake)fest for bygningsarbeiderne, påkostet av byggherren når et nybygg er kommet under tak.

Nå gjenstår rørlegging, støyping av golv og elektriske installasjoner før montering av utstyr.

Grunnflata på nybygget er 8.0000 kvadratmeter. Bygget har tre etasjer. Slakteriet blir på 10.000 kvadrat og kassefabrikken på 1.800.

Cermaqs administrasjon skal fortsatt holde til i Nordfolda, tre mil unna.

Det er knappe åtte måneder til slakteriet kommer i drift. Det skjer i mai. Slakteriet vil sysselsette rundt 50 personer. Når filetfabrikken også står klar etter nyttår 2019, øker antallet ansatte til 70.

Kassefabrikken vil sysselsette fem personer.

I dag slakter Cermaq i Alvsvåg i Øksnes kommune i Vesterålen og i Skutvik i nabokommunen Hamarøy. Slakteriet i Alsvåg arbeides det med å få solgt, mens Skutvik blir lagt ned når ny-slakteriet starter produksjonen. De ansatte har fortrinnsrett på jobb i Steigen, også de i fra Alsvåg hvis det ikke lykkes å selge der.

- Nesten hele lakseslakteriet i Skutvik vil få plass inne i kjøleanlegget på det nye slakteriet, sa teknisk koordinator Gunnar Berntzen hos Cermaq Skutvik til Avisa Nordland på lørdag. Avisa brukte to sider på at man feiret at taket nå er kommet på plass.

Byggesummen er fortsatt hemmelig, men det er kommunen som skal eie bygget. Cermaq skal leie bygget, men eie slakteriet.

Leverandør av prosesslinja blir den tyske utstyrsprodusenten Baader.

Arbeiderne blir å slakte 250 tonn per skift. Etter hvert skal bedriften trappe opp til to skift, særlig i høysesongen om høsten. På årsbasis vil der slaktes mellom 35.000 og 40.000 tonn.

Filetfabrikken får en kapasitet på 20 prosent av råstoffet. Fileten produseres for eksport.

Slakteri og kassefabrikk blir to separate bygg koblet sammen med en kassebane.

Rense- og ensilasjeanlegg blir et eget bygg ved sjøkanten.

174368581e668691d701d5289c1c98c1 Nybygget fotografert fra brua over til Engeløya. Rense- og ensilasjeanlegget er det minste bygget ved sjøkanten og brufestet nede t.h.  Foto: Espen Tverback

Se Også


Baader-kontrakt med Cermaq

Cermaq har valgt tyske Baader som hovedleverandør til det nye slakteriet på Storskjæret i Steigen i Nordland.