NYHETER

Se alle artikler

Møter høye laksepriser med kvalitet

For den danske lakseforedleren Seawell betyr ikke høye laksepriser så mye. De tar seg bare bedre betalt fra kunder som foretrekker kvalitetsfisk.

Seawell

  • Seawell produserer 8000 tonn laks i Hirtshals, og tror produksjon vil øke til 10.000 tonn i Hirtshals og 5.000 tonn i selskapets fire øvrige anlegg i Danmark.
  • Selskapet oppgir ikke sin omsetning, men økte sitt driftsresultat fra 17 millioner kroner i 2015 til 28 millioner kroner i 2016. Resultatet før skatt ble i 2018 på 10,5 millioner kroner.
  • Seawell Hirtshals har i løpet av 2016 og starten av 2017 utvidet bedriftens produksjonnsmulighetene og har nettopp installerte to nye produksjonslinjer.

Petter Bidstrup som er daglig leder i Seawell i Hirtshals er en stolt leder for en produksjon som i hovedsak foregår for hånd av de rundt 40 arbeiderne ved bedriften. Han innrømmer glatt at dette er en dyrere form for produksjon, enn om han hadde automatisert produksjonen, men mener han får betalt for kvalitet i markedet.

35 tonn daglig

– Vi skjærer fileter for hånd, som vi vakuumpakker hele, eller pakker i porsjoner og eksporterer til hele Europa, sier han.

Nylig annonserte Seawell på hjemmesidene til Hirtshals havn at de har økt sin produksjon av lakseprodukter til å kjøre 35 tonn laks gjennom bedriften per arbeidsdag. Da Fiskeribladet var på besøk, hadde de nettopp mottatt 150 tonn laks fra en rekke norske lakseprodusenter. Vi så kasser fra Nordlaks, Nova Sea, Bremnes Seashore med flere.

Helst tar de fisk fra Nord-Norge og fra Færøyene, forteller Bidstrup. Noe som også har med kvalitet å gjøre.

– Her får vi fisk av best kvalitet, sier han, men legger ikke skjul på at kvaliteten på laksen fra Norge har vært generelt fallende.

Utfordringer

Selv om Seawell selger laks også til høye priser, ser Bidstrup store utfordringer med en høy laksepris.

– Særlig med kredittforsikring, sier han og viser til at det er også vanskelig å få kjøpe laks på lange kontrakter med dagens laksepriser.

– Vi kjøper halvparten av laksen i spotmarkedet, og halvparten på kontrakter, sier han.

Fisken kommer for det meste i trailere på ferger til Hirtshals eller Frederikshavn, men fra Nord-Norge kommer det også laks med tog. En transportform som er mer miljøvennlig, viser Bidstrup til.

– Hirtshals ligger godt plassert både for transport inn til havnen og for transport ut fra byen, sier han og viser til gode transportårer både med tog og med bil på en motorvei som går strake veien gjennom Danmark til landene i EU.

Større vekst

Bidstrup mener det også er en utfordring for norske myndigheter å få styring på en vekst i produksjonen av laks, og for norske lakseoppdrettere å levere en laks av god kvalitet.

– Det vil være en fordel med en større produksjon. Verden mangler mat og proteiner. Norge kan produsere mer, men begrenser sin produksjon, sier han.

Danmark har også startet landbasert produksjon av laks i Hirtshals, men Bidstrup har ikke tro på at dette vil bidra noe til å øke lakseproduksjonen.

"Vi skjærer fileter for hånd, som vi vakuumpakker hele, eller pakker i porsjoner og eksporterer til hele Europa"
Petter Bidstrup, daglig leder i Seawell i Hirtshals

– Det produseres rundt 800 tonn i anlegget i Hirtshals. Det betyr lite i dag, men kanskje om 20–25 år, sier han.

Mer miljøvennlig

Seawells anlegg i Hirtshals har nylig fått tilskudd for miljøvennlig fryseteknologi. De har erstattet freon med CO2 i sitt fryse/ kjøleanlegg, der overskuddskulde fra innfrysingen blir brukt til å kjøle ned kjølerommet.

– Vi fryser inn 20 prosent av produksjonen, opplyser Bidstrup som også ønsker mer fokus på fôret til laksen.

– Miksen i fôret i dag gjør fisken løs og med feil farge, sier han og tror at andelen vegetabilske råvarer er med på å sette både farge og gjøre fisken løsere.

– Men dette må oppdretterne svare på, sier han.

Oppdrettere i Nord-Norge leverer den beste fisken, mener Bidstrup som også peker på laks fra Færøyene som et område med bedre kvalitet på fisken.

Han ser optimistisk på fremtiden, og tror at selskapets produksjon på 10.000 tonn i Hirtshals og 5.000 tonn i selskapets fire øvrige anlegg i Danmark vil øke i årene fremover.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, LinkedIn og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.