
Bransje-sprik om kompetanse på velferd og nye konsesjoner
Bransjeorganisasjonen Norsk Industri er tydelig på at kompetanse på fiskevelferd må inkluderes når laksekonsesjoner tildeles. NSL er imidlertid mer skeptisk. Meningene i bransjen spriker.
Det var spesialrådgiver Aud Skrudland i Mattilsynet som tok opp problematikken i et åpent møte om fiskevelferd på Litteraturhuset i Oslo for drøyt tre uker tilbake.
- Det er sivilingeniører og jurister som er med i arbeidet med vurdere hvem som skal få utviklingstillatelser. Der er ingen som tar spesielt hensyn til fiskehelse og fiskevelferd. Jeg vil ikke kritisere Fiskeridirektoratet; de gjør det de har fått beskjed om. Jeg retter kritikken mot høyeste politiske myndighet. Når det gjelder utviklings-tillatelsene, er der ensidig fokus på teknologi for vekst. Det legges ikke til rette for en overordnet forvaltning som inkluderer helse og velferd, sa Skrudland i et IntraFish-intervju etter møtet.
Støtte til Skrudland
Fagsjef Petter Arnesen i Norsk Industri var til stede på møtet i Litteraturhuset. Han sier til IntraFish at han er enig med spesialrådgiver Skrudland i Mattilsynet.
- Ved tildeling av utviklingstillatelser må kompetanse på fiskevelferd tas med. Det er helt på sin plass. Fiskevelferd er noe av det viktigste man må ta hensyn til når man designer boliger for fisk. Jeg tar ikke stilling til om Mattilsynet som institusjon må være med å fatte slike beslutninger, men fiskehelse-kompetanse må ligge i bunnen, sier Arnesen til IntraFish.
Han har lang fartstid i ledersjiktet i norsk laksenæring, blant annet i Marine Harvest før han i september begynte i Norsk Industri, som er en landsforening i NHO.
Skepsis i NSL
Administrerende direktør Robert Eriksson i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) svarer følgende i en e-post på spørsmålet om Mattilsynet bør være med å bestemme når det skal tildeles nye laksekonsesjoner:
- Med forbehold om at de opplysninger som er lagt frem for oss er riktige, så stiller vi oss svært skeptisk til at Mattilsynet skal ha noen innflytelse når det gjelder tildeling av nye laksekonsesjoner. I mitt hode blir det fullstendig feil å dra kortet om fiskevelferd, om det er riktig slik det fremkommer, at de som skal vurdere dette i tilsynet, er jurister og sivilingeniører når det gjelder utviklings-tillatelsene. For det første må man ta i bruk de nye konsesjonene. Når de er tatt i bruk, vil det være riktig at man kontrollerer fiskevelferden og fiskehelsen. Men da legger jeg til grunn at det er veterinærer og ikke ingeniører og jurister som foretar denne kontrollen, skriver han.
- Er dere enig i at kompetanse på fiskevelferd må inkluderes når laksekonsesjoner tildeles?
- Vi er enige i at kompetanse på fiskevelferd må benyttes etter at konsesjonene er gitt, og konsesjonene er tatt i bruk. Ikke i forkant slik man her får inntrykk av.
- Kan Mattilsynets eventuelle inntreden i en tildelingskommisjon føre til bedre samordning av offentlige etater, slik at man unngår sprikende myndighetsutøvelse i ettertid? Ett eksempel er triploid laks.
- Dette mener jeg er besvart ovenfor, skriver Eriksson.
NRS og Cermaq på linje
Konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon (NRS) svarer ikke direkte på spørsmålet om Mattilsynet må være med:
- Uavhengig av hvem som tildeler nye tillatelser, så må oppdretterne tenke god fiskevelferd og helse, noe vi også gjør. Og så må vi følge lovene og reglene som gjelder. Hvordan statlige organ skal organisere seg i tildelinger i fremtiden, må være opp til staten å bestemme, sier NRS-sjefen til IntraFish.
Cermaqs svar er i tråd med NRS sitt.
- Vi vil ikke nå mene noe om hvilke offentlige organ som skal delta i tildelingsprosessen, men vi syns biologiske forhold er viktige å trekke inn, sier kommunikasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq til IntraFish.
Vektlegger fiskehelse og -velferd
Hun benytter anledningen til å reklamere for Cermaqs iFarm-konsept som det er søkt om utviklingstillatelse for.
- Vårt syn på betydningen av biologisk kompetanse fremgår av pressemeldingen om iFarm. Vår forskningsleder for oppdrettsteknologi, Harald Takle, sier det er de biologiske utfordringene som er avgjørende for om vi lykkes med oppdrett på en bærekraftig måte, skriver Bergen i en e-post til IntraFish.
Hun viser også til en pressemeldingen om konseptet FlexiFarm som Cermaq har søkt om utviklingstillatelse for.
- Vi har vektlagt også fiskehelse og -velferd i våre søknader og mener dette er viktig for å finne gode løsninger som også styrker Norges fortrinn med en kystnær oppdrettsnæring, skriver Bergan.
Sjømat Norge og Marine Harvest
Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge og Marine Harvest har tidligere uttalt seg i saken. Se DENNE artikkelen der Arbeiderpartiet støtter Skrudlands initiativ.