
– Merker en enorm interesse for norsk laks
Den nye restaurantkjeden Pink Fish skal utelukkende servere retter hvor norsk laks er hovedingrediens. Kjeden har ambisjoner om 1.000 utsalg på sikt, og melder om en meget god mottagelse av restauranten de åpnet i Oslo i november.
– Forretningsideen vår er å utvikle, implementere og drifte verdens første fast casual sjømatkjede. Så vidt vi vet, finnes det ikke noe tilsvarende konsept i verden. Nordsee-kjeden i Tyskland er det nærmeste, men de er gammeldagse med produkter som spekesild, fritert rødspette og slikt, sier Ronny M. Gjøse.
Vi møter ham på kjedens kontor på Lysaker utenfor Oslo, hvor rundt syv ansatte jobber med å omsette store planer til virkelighet. Gjøse er sammen med investor Svein Sandvik (som også eier Salt Ship Design) og kjendis – kokk Geir Skeie initiativtager bak kjeden.
Dagens Næringsliv (DN) omtalte planene i forbindelse med åpningen av kjedens første (og foreløpig eneste) restaurant i månedsskiftet oktober/november.
– Visjonen vår er å bli en game changer innen fast food og fast casual. Vi skal bringe norsk kvalitetslaks ut i raske, sunne og moderne retter. Vi skal sette en helt ny standard enn det som finnes i markedet i dag. Samtidig ønsker vi at Pink Fish skal bli en internasjonal kjent merkevare innen ti år. Da må vi åpne veldig mange restauranter. Målet er 1.000 restauranter i løpet av 10 år, sier Gjøse til IntraFish.
For å nå det målet er de åpne for ulike modeller. Selskapet har selv rundt 70 millioner kroner (totalt i egenkapital og lån) tilgjengelig for satsingen i Norge i første omgang. Internasjonalt ser de på muligheter for franchise, joint venture eller lokale partnere. Dagens Næringsliv skrev også at de ser etter muligheter for å få med spesialiserte fond på eiersiden.
Gjennomarbeidet konsept
Pink Fish (juridisk navn Salmon Company) er såkalt «fast casual»-restaurant – et segment som i kvalitet skal ligge noe over det mer kjente fast food – konseptet. Samtidig minner det på mange måter om fast food – en bestiller ved disken, spiser av engangsemballasje og det er en miks av folk som spiser i lokalet og tar med maten ut. Fra bestilling til maten er klar, skal det gå maksimalt fem minutter.
– Geir (Skeie, red.anm.) driver allerede tre sjømatrestauranter, men ville lage et nytt konsept som er mer skalerbart, og kan gi folket lett tilgang på god og rimelig sjømat. I konseptutviklingen landet vi på laks. Den er tilgjengelig hele året i omtrent hele verden, og holder god og jevn kvalitet. Samtidig kan det hende at vi bruker annen sjømat i perioder, som skrei i sesongen, men vi bygger oss opp rundt laksen, sier Gjøse.
Gjøse har lang erfaring fra drift av ulike serveringskonsepter, og har vært direktør i Umoe Restaurant – konsernet i ti år. Skeie er kokk, har vunnet Bocuse d’Or, og har utviklet alle oppskriftene Pink Fish bruker. Skeie har jobbet med skipsdesigner og investor Sandvik i en årrekke.
– Sammen er vi en veldig god match, mener Gjøse.
I prosessen med å utvikle konseptet har de brukt ulike eksterne fagmiljøer, som et lydkonsulentselskap i London som har bidratt til lydbildet i restaurantene.
– Vi skal spille en egenutviklet spilleliste med ulik musikk hvor vi legger lyder som bølgeskvulp og måseskrik over. Det er ulikt lydbilde ulike steder i restauranten – nær kassene er det for eksempel mer måseskrik. Samtidig er det ikke noe høyt og påtrengende, folk legger kanskje ikke engang merke til det før de har besøkt oss noen ganger.
– Ikke bare en kul idé
Pink Fish er «ikke bare en kul idé». Konseptet er gjennomtenkt til minste detalj, og det er utarbeidet en «brand manual» for konseptet.
– Det går på hvilket inntrykk gjestene skal ha etter de har besøkt oss. Vi ønsker at de deler vår interesse for god, norsk sjømat. De skal trives i godt selskap og i et godt og spennende miljø. Når de forlater restauranten, skal de føle seg tilfreds og mette på en behagelig måte. Om en spiser en god mett her, er det helt annen måte om en spiser et tungt måltid med mye kjøtt og pommes frites. Det smaker godt, og en føler seg fresh etterpå.
På restaurantene ser en rett inn i kjøkkenet. Innredningen skal gi assosiasjoner til havet. Det serveres gratis vann fra springer, og selges ulike typer brus, «kvalitets-juice», te og kaffe. I enkelte land kan det også bli aktuelt med alkoholservering.
Restaurantene er tiltenkt i tre ulike størrelser, hvor standardstørrelsen er på 130–220 kvadrat, med en årlig omsetning på 6–16 millioner kroner.
Ung målgruppe–møte med YoungFish
Kjernegruppen Pink Fish sikter seg inn på såkalt generasjon Z (16–20 år) og millennials (20–35 år).
– Det har vi høyt på agendaen i måten vi utformer restaurantene våre på, hvordan vi kommuniserer og hvilke kommunikasjonskanaler vi bruker, sier Gjøse.
Pink Fish har for eksempel utviklet og lansert en egen app, hvor en har «alt» – det vil si meny, mulighet for bestilling, betaling, bonusprogram, oppskrifter, informasjon og ikke minst mulighet for deling i sosiale medier.
Onsdag kveld presenterte han og Skeie også Pink Fish-konseptet sitt for YoungFish Øst, som har lagt en samling til restauranten på varemagasinet Steen & Strøm i Oslo sentrum.
– Vi er veldig glad for at YoungFish velger å legge et arrangement hit, og veldig glad for at vi kan bidra med faglig påfyll for dem, sier Skeie.
Håper på restauranter i Asia om ett års tid
Pink Fish har som sagt foreløpig kun en restaurant. De har imidlertid signert kontrakter om seks nye i Oslo, samt en i Bergen–og er i forhandlinger om flere.
– I løpet av et års tid antar vi at det er over ti Pink Fish–restauranter i drift. Vi holder det tempoet vi hadde sett for oss før vi startet opp. Vi ønsker å etablere oss på trafikksentre som jernbanestasjoner og flyplasser, travle gatehjørner og attraktive kjøpesentre, sier Gjøse.
I mars reiser de til Asia (primært Singapore) for å møte potensielle samarbeidspartnere.
– Vi drar dit og starter sonderinger. Asia blir det første stedet vi vil etablere oss internasjonalt. Der er det en helt enorm interesse for norsk laks og skandinavisk design.
Ifølge restaurant–sjefen jobber de både med Innovasjon Norge og Norges sjømatråd for å få til dette.
– I løpet av 2018 eller tidlig 2019 håper vi at de første utenlandske restaurantene våre har åpnet.
Kun norsk laks
Pink Fish planlegger å bruke kun norsk laks i sine restauranter. I dag har de avtale med Lerøy, og får spesialtilpassede produkter og forpakninger, som grovhakket ren laks til sine burgere.
– Ønsker å jobbe med aktører som tar bærekraft på alvor. Nå samarbeider vi med Lerøy, men vi er ikke gift med noen. Samtidig er det en fordel å ha en stor leverandør av laks, en som har god distribusjon over hele verden. Men det er flere enn Lerøy som kan være aktuelle, sier Gjøse.
I restaurantene har de flere oppslag som spiller på at laksen de serverer er norsk.
Menyen er delt opp i ulike kategorier mat (salat, burgere, hot pot og rå (men ikke sushi)), som igjen har en rett med tre ulike smaker (europeisk, asiatisk og amerikansk).
– Det viser et spennende mangfold av alt en kan lage av laks. Både på format og i smak–vi får virkelig synliggjort hvor anvendelig laksen er, sier Gjøse.
– Og lakseprisen betyr kanskje ikke så mye for dere?
– Nei, selve laksen utgjør en liten del av kostnadene våre, det er ikke der slaget står.
---
Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring–følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.