Fredagsintervjuet

Se alle artikler

Skårungen på Stortinget

Kjell-Børge Freiberg er Skretting-operatøren som ble politiker. Etter flere år som ordfører og statssekretær, er han nå stortingsrepresentant og Frps fiskeripolitiske talsmann. Gorilladrakten ble imidlertid ikke med på flyttelasset.

Kjell-Børge Freiberg

  • Alder: 46 år
  • Familie: Gift, tre voksne barn
  • Stilling: Stortingskandidat, Frps fiskeripolitiske talsmann
  • Bosted: Oslo / Hadsel i Vesterålen
  • Utdannelse: Prosessoperatør

(Se video med Freiberg helt nederst i saken)

– Det er et stykke å gå, og litt av en labyrint, sier Freiberg i det vi møter ham i Stortingets foaje. Møtet vårt skal foregå på hans nye kontor, som ligger i et tilstøtende bygg, forbundet med en underjordisk korridor.

– Det tar litt tid å komme skikkelig på plass. Alt er så nytt ennå, og etasjene er så like.

Vi kommer av i feil etasje, og må i heisen igjen, og ytterligere to etasjer opp før vi finner Freibergs kontor, hvor det ennå ikke er satt navn på døren.

– Det har vært en hektisk uke, med veldig mange inntrykk. Jeg går til dette med skrekkblandet fryd. Jeg var førstekandidat i Nordland, og hadde naturligvis et meget sterkt ønske om å komme meg hit. Etter en lang og hard valgkamp er jeg plutselig her, sier Freiberg.

Skårungen

Det er mange skrevne og uskrevne regler å sette seg inn i på Stortinget.

– Etter åtte år som ordfører og halvannet år som statssekretær har jeg naturligvis vært mye her, men nå er det annerledes. Det er mye jeg ikke visste. En ting er at jeg oppfatter at ansiennitetsprinsippet står sterkt. Som skårunge kommer du sist i alt, som komitevalg og kontor.

– Så du ønsket ikke næringskomiteen?

– Jojo, for meg var det førstevalget. Det er på mange måter det som ligger mitt hjerte nærmest, og det jeg har jobbet mest med tidligere. Jeg har hatt et sterkt engasjement innen petroleum, og var statssekretær i olje- og energi. Der jeg kommer fra, er det slik at om lokalsamfunn skal opprettholdes og utvikles, må det være attraktive og lønnsomme arbeidsplasser. Det gir oss gode skoler, gode sykehjem, god omsorg i kommunen.

– Og det krever skatteinntekter. Frp og Høyre er de eneste partiene som ikke ønsker en produksjonsavgift for lakseoppdrettere?

– Vi får ta den debatten om den kommer tilbake til Stortinget. I formålsparagrafen til Frp står det at vi er for sterkt nedsettelse av skatter og avgifter. Jeg tror ikke en avgift er riktige medisin å skrive ut, selv om næringen går fantastisk bra. Akkurat nå er det god inntjening, men selv om jeg er ung, vet jeg at det ikke alltid har vært sånn – og ikke kommer til å bli slik i fremtiden.

– Laks er viktig for Vesterålen

Freiberg er fra Hadsel i Vesterålen, hvor han har vært ordfører i to perioder. Kommunen er for IntraFishs lesere mest kjent som Nordlaks’ hjemkommune. Andre forbinder kanskje kommunen med Nordlandssykehuset Vesterålen, flyplassen Skagen eller kommunesenteret Stokmarknes. Freiberg er fra bygda Hennes på Hinnøya, en times kjøring fra Stokmarknes (gjennom deler av nabokommunen Sortland).

– Det sier litt om avstandene vi har.

Med båt er det imidlertid langt kortere – da en slipper å kjøre rundt fjorden. Ifølge Wikipedia har Hadsel kommune 8.009 innbyggere og et landareal på 551,14 kvadratkilometer.

– Hadsel er privilegert med Nordlaks sitt hovedkontor. I tillegg har vi Eidsfjord Sjøfarm. Hadde det ikke vært for havbruk, ville kanskje ikke kommunen eksistert. Hele Vesterålen hadde vært helt annerledes om det ikke var for havbruk og de direkte og indirekte arbeidsplassene det skaper.

Politikeren har selv jobbet i havbruksnæringen, nærmere bestemt på fabrikken til Skretting i 13 år, fra 1991 til 2003. Der begynte han som sommervikar, og ble senere prosessoperatør. Da han sluttet, var han kvalitetskoordinator for selskapets tre norske fabrikker. Det vil si, da han sluttet, var fabrikken på Stokmarknes stengt i et års tid grunnet utfordrende marked.

– Det var i tiden i Skretting jeg fikk øynene opp for hvor viktig denne næringen er for Norge. Senere, som ordfører, hadde jeg naturligvis god og tett kontakt med lokale aktører, som Inge Berg i Nordlaks. Vi hadde jevnlige såkalte kaffemøter, hvor jeg ble oppdatert. Inge er en takknemlig tydelig person, som en ikke kan misforstå. Jeg er aldri i tvil om hva han mener er viktig og riktig.

Freiberg var også med da Per Sandberg under valgkampen besøkte Nordlaks, og ga beskjeden om at departementet omgjorde Fiskeridirektoratets avgjørelse, og ga Nordlaks totalt 21 utviklingstillatelser. Selskapet kan dermed bygge to, og ikke én, havfarm.

– Ordningen med utviklingstillatelser er fantastisk. Nordlaks sitt prosjekt er fantastisk, og det er også de andre utviklingsprosjektene. Nordlaks skal her investere 3 milliarder kroner. Dette kommer til å forandre verden. Det er fremtidens teknologi som utvikles. Samtidig beholder Norge sitt konkurransefortrinn, det er en fantastisk ordning!

ef80623d03bf037c6f50a9766425b57a En gladlaks: Kjell-Børge Freiberg  Foto: Anders Furuset

Fokuserer på sak, ikke person

Regjeringen driver operativ politikk med relativt kjappe beslutninger, mens Stortingets prosesser er langt mer langdryge, og beslutningene er mer generelle og brede.

– Hvordan blir det å gå fra rollen som statssekretær til stortingsrepresentant?

– Det er jeg spent på det selv. Én ting merket jeg fort som statssekretær, er at det er Stortinget som bestemmer. Her er alle muligheter, både til å påvirke og definere hvilken politikk som skal legges til grunn. Stortinget vedtar statsbudsjett og lover og regler.

– Som fiskeripolitisk talsmann for Frp, som har en meget profilert fiskeriminister, blir du vel stående temmelig i skyggen av ham?

– Det spiller ingen rolle. Det viktigste for meg er resultatene. Så er veien til fiskeriministeren er kort. Jeg har ingen problem å være i skyggen av noen, alt handler om resultatene.

Sandberg (med hatten som fiskeriminister) fronter regjeringens politikk, men Freiberg vil fronte Frps politikk. Det er ikke alltid sammenfallende.

– Det vil ikke komme som noe sjokk hverken på Per eller meg at det er ting vi ikke er 100 prosent enige i. Det får vi ta der og da. Per er tydelig, og en jeg kjenner godt. Han er en det går an å prate med, og han lytter på gode argumenter.

Gorilladrakt, vei- og strømløs hytte og Elvis

Freiberg ukependler mellom Oslo og Hennes i Vesterålen. I tillegg er han mye på reise gjennom jobben. Han jobber mye, og liker å koble helt av når han først har fri.

– Hytta mi, som ligger ganske nært der jeg bor, er mitt paradis. Den ligger to kilometer fra nærmeste bilvei, er uten strøm og vann eller naboer.

Han drar på hytta alene, eller sammen med kona.

– Når jeg sitter der, fyrer i peisen og tenner et stearinlys eller to, får jeg sjelefred. Jeg drar dit så ofte som jeg kan.

I tillegg til hytta, er Freiberg glad i båten sin. Han kjøpte ny båt før sesongen, og til tross for at det har vært valgkamp, har han brukt den over 100 timer så langt i år.

– For meg er båten også et fremkomstmiddel. Med den er det kort vei til både Svolvær og Stokmarknes.

– Har du stor båt?

– Nei da, det er en 25 fots skjærgårdsjeep. Men siden vi i Frp har sørget for lavere hestekraftavgift, fikk jeg kjøpt meg en 300 hesters påhenger, hehe.

«Fantastisk» er et ord Freiberg bruker ofte, så mange ganger at vi gir opp å telle. Hans siste kulturopplevelse, var også «fantastisk».

– Ja, det var med Kari Bremnes i Harstad kulturhus for tre uker siden. Hun er en fantastisk nordnorsk stemme, og en fantastisk kunstner.

Favorittmusikeren er dog Elvis Presley.

– Det finnes vel egentlig ingen andre musikere, gjør det?

– Hvem i sjømatnæringen mener du fortjener skryt?

– Det må bli Åke Andersen, selv om han ikke lenger er i arbeid. Han var produksjonssjef på Skretting, og den som i sin tid tilbød meg tre ukers sommerjobb. Det ga meg 13 fantastiske år i Skretting.

I et portrettintervju med NRK Nordland blir Freiberg beskrevet som «en skøyerfant med godt humør». Både løstenner, parykker og gorilladrakt nevnes. En gang mens han var ordfører, tok han på seg gorilladrakten i lunsjen, og inntok sekretærens plass. Hun fikk sjokk da hun kom tilbake fra lunsj og så «gorillaen».

– Hehe, ja, det er ikke noe som skjer ofte, men livet og arbeidsdagen består i stor grad av mye alvor. Slik er det, sånn skal det være. Men smil og latter sitter løst, og gjør at ting går mye lettere i alle sammenhenger.

– Har du med deg denne drakten hit til Stortinget?

– Nei, dette huset er nok ikke egnet for gorilladrakter, men det er uansett behov for å løse opp stemningen av og til. Jeg er veldig glad i practical jokes, så vi får se om jeg finner på noe artig etter hvert.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.