Den nye fiskefabrikken til Inka AS ble planlagt, bygget og kom i drift midt under korona-nedstengingen. – Vi valgte Busch Vakuumteknikk som leverandør av et komplett anlegg, siden de har høy kompetanse og kom opp med en løsning som fungerer veldig godt for oss, sier teknisk sjef i Inka AS, Dagfinn Vik.

Hans kollega, fabrikksjef Øyvind Magnussen legger til at de er svært fornøyde med løsningen der vakuumpumpene er plassert utenfor selve fabrikkbygningen. Et rørsystem kobler dem inn på alle vakuumpumpemaskinene inne i fabrikken.

Flott ny fabrikk på Marøya: Den nye fabrikken til SinkabergHansen ble åpnet juni 2021 og kan produsere 100 000 tonn slaktet laks i løpet av et år, på et skift. Dette er et dronebilde tatt i august 2021. Foto: Tom Lysø/SinkabergHansen.

-Dette reduserer støy betydelig, samtidig som det er mye enklere med daglig tilsyn, vedlikehold og service på vakuumpumpene, sier Øyvind Magnussen.

Komplett løsning i ny fabrikk på Os

Hver dag leveres tre fulle vogntog med laks eller ørret til fabrikken, det tilsvarer 60 tonn råvare som går gjennom produksjonen hver dag, og ender opp som foredlede produkter til storkunden Seaborn. Fra Seaborn sendes fisken til norske og utenlandske butikker og restauranter, før den norske fisken havner på serveringsfat verden over.

Inka AS er en videreforedlingsfabrikk som ble startet av sjømatveteranen Karsten Austevoll i 2002. Bedriften har vært i sterk vekst og har i dag 80 medarbeidere på Røtinga i Os kommune i Vestland fylke. For å møte den økende etterspørselen og veksten i markedet bestemte Inka AS seg for å utvide virksomheten med en helt ny fabrikk ved siden av den gamle fabrikkbygningen.

-Vi var i dialog med flere leverandører, men valgte Busch Vakuumteknikk siden de kom opp med den beste løsningen til en fornuftig pris. Det var deres totalpakke som avgjorde. Vi har for øvrig hatt kundeforhold til Busch i over 15 år, så vi visste at de er faglig sett meget kompetente og at de er profesjonelle med moderne og kosteffektive produkter, sier Øyvind Magnussen og Dagfinn Vik.

Sløying og vakuum pakking i ny fabrikk på Marøya

Sommeren 2021 har vært aktiv for Busch Vakuumteknikk, siden de også leverte alt utsyr innen sløying og vakuumpakking av laks, på SinkabergHansens nye fabrikk på Marøya.

Finn Sinkaberg startet med slakting av laks i 1977. På slutten av 1980-tallet ble selskapet til SinkabergHansen og siden har det hel-integrerte sjømatselskapet fortsatt veksten, med visjonen ”Rett fra havet”. SinkabergHansen har anlegg langs kysten av Trøndelag og Helgeland og gir arbeid til vel 250 medarbeidere.

-Som følge av vår vekst har vi i flere år hatt planer om enten utvide den gamle fabrikken eller bygge en helt ny. I dette arbeidet var vi i dialog med flere underleverandører. Vi landet til slutt på å bygge en helt ny fabrikk. Når det gjaldt løsninger innen sløying og vakuumpakking av laksefiletene, valgte vi Busch Vakuumteknikk. Vi kjente dem fra før og visste at de hadde samarbeidet med våre andre underleverandører tidligere, sier SinkabergHansens fabrikksjef, Eskil Laukvik.

Sløying og vakuumpakking i ny fabrikk på Marøya: - Det er vårt mål at vi i den nye fabrikken kan produsere 100 000 tonn slaktet laks årlig, på et skift, sier SinkabergHansens fabrikksjef Eskil Laukvik. FOTO: Tom Lysø/SinkabergHansen. Foto: Tom Lysø/SinkabergHansen.

Den nye fabrikken er på 17 000 kvm, der 9 000 kvm er grunnflate.

-Det er vårt mål at vi i den nye fabrikken kan produsere 100 000 tonn slaktet laks årlig, på et skift. Dersom vi skal nå det målet innebærer det at vi også slakter laks for andre oppdrettere, sier Eskil Laukvik.

Ledende i Norge på trykk- og vakuumutstyr

Busch Vakuumteknikk har i 60 år vært en ledende produsent av industrielt vakuum. Selskapet leverer produkter for alle former for fiskeoppdrett til foredling og filetering/pakking på områder der det trengs vakuum. Busch er lokalisert i Drøbak, og er en del av et større konsern med base i Tyskland. Totalt sett er det over 3.500 ansatte i Busch, fordelt over 60 datterselskaper i 40 land, verden over. Busch ble etablert i Norge i 1990 og har i dag et team med 30 medarbeidere. I Norge er Busch godt etablert i havbruks- og fiskerinæringen som eneste bedrift i Norge med rendyrket kompetanse innen vakuumteknikk.

Vokser i sjømatsektoren: Anne Grete Kaasa gleder seg over at Busch Vakuumteknikks løsninger er etterspurt i norsk sjømatnæring. – Vi har vakuumløsninger for stort sett alle bruksområder gjennom hele verdikjeden, sier hun. Foto: Busch

-Vi leverer vakuumløsninger som kan brukes i nær sagt alle ledd gjennom hele produksjonssyklusen innen sjømat. Vi er glad for at vi ser at vi selger stadig flere løsninger innen vakuumteknikk og service på disse, for norsk sjømatnæring, sier systemsjef Anne Grete Kaasa i Busch Vakuumteknikk.

Viser nye løsninger på Aqua Nor-messen

Hun legger til at Busch tilbyr en omfattende produktportefølje på alle områder innenfor fiskeoppdrett og fiskeforedling.

Viser produkter på Aqua Nor: Busch Vakuumteknikk AS gleder seg til å vise frem spennende nyheter og nytenkende innovasjon innen industrielt vakuum- og overtrykksteknologi på messen i Trondheim 24.-27.august. Her er produktet dødfisk-system fra Busch. Foto: Busch

- Og hele tiden er vi opptatt av innovative og kostnadseffektive løsninger. Vi gleder oss til å vise dette frem til en samlet næring på Auqua Nor Messen i Trondheim 24.-27.august.

Stor innen dødfisk-løsninger

Busch Vakuumteknikk har i løpet av de senere årene levert vakuumsystemer for transport av dødfisk til over 20 anlegg langs norskekysten.Systemet har etter hvert blitt standardisert, noe som innebærer betydelig tids- og kostnadseffektivitet ettersom det benyttes standardiserte systemspesifikasjoner. Det er selvfølgelig lagt til rette for opsjoner og muligheter for tilvalg slik at vakuumsystemene til tross for at de er standard blir skreddersydd etter behov og Busch Vakuumtknikk kan garantere en optimal løsning.

-Vi opplever stor interesse for hvordan vi håndterer utforingene dødfisk innebærer for norsk sjømatnæring. Det er viktig for oppdrettsselskapene at de på en kosteffektiv måte fjernes fra karene i smoltanleggene, hele tiden. Dette øker fiskehelsen og bidrar til at norske oppdrettsselskaper kan levere fisk av ypperste kvalitet, sier Anne Grete Kaasa i Busch Vakuumteknikk.

Problemløser i hele verdikjeden

Hun er stolt av at Busch Vakuumteknikk for mange er en preferert vakuumleverandør og sier at de ser på seg selv som en problemløser for sjømatnæringen, siden de kan levere løsninger for hele verdikjeden i fiskerinæringen. Dette gjelder produkter tilpasset alt fra ventilasjon for oppdrettskar, gasstilsetning i oppdrettskar, transport av levende fisk, fiskeforedling og filetering/pakking av fisk.

Busch leverer til alle industrisektorer

Anne Grete Kaasa understreker at de har flere salgsingeniører som håndterer alt fra salg av små eller store enkeltstående pumper, til små eller store nøkkelferdige vakuumsystemer.

- I tilfeller der det kreves mer avansert beregning, 3D-modellering og avansert planlegging har vi en egen ingeniøravdeling som håndterer dette. Med vår erfaring og vår kjennskap til det norske markedet så er vi et av Norges største kompetansesentre innen industrielt vakuum. Hos oss er ingen kunder for små eller store. For oss er det viktigste at de får den løsningen de har behov for. Uansett hvilken industrisektor du tilhører - ta kontakt med oss og finn ut hvordan vi kan hjelpe deg med å finne de beste løsningene tilpasset dine bruksområder og prosesser, sier Anne Grete Kaasa.