– Det er som kjent store utfordringer for rensefiskens velferd generelt. Leppefiskene er dessuten, i motsetning til rognkjeks, ekstremt kresne i matveien. Vi har derfor designet et fôr som tar hensyn til denne fiskens spesielle behov, sier Terje Utne, technical application manager i CQN Nordsjøen.

Velferdskrav

Leppefisken har etter lovverket likt krav til velferd som laksen, og det betyr at oppdretterne må sørge for best mulige livsbetingelser.

Berggylt er den arten det drives oppdrett på. Den har vist seg å være den mest effektive lusespiseren, og store mengder blir utplassert i mange merder. Men lusen er mest som snacks å regne, berggylten trenger skikkelig fôr for å ha god velferd og fungere best mulig.

Mangler mage

– Berggylten har ingen mage, og tarmen er meget kort. Den må spise lite og ofte, og vi har derfor laget et fôr som er lett fordøyelig. Fiskearten er i tillegg meget kresen hva smak angår. Vi har gjennom uttesting i felt det siste året jobbet oss frem til en svært god løsning i EWOS LABRUS. Fisken får god appetitt, noe som minsker stress, styrker velferden og gir mer energi til å jakte på lus, sier Utne.

- Fisken får god appetitt, noe som minsker stress, styrker velferden og gir mer energi til å jakte på lus, sier Terje Utne. Foto: Vidar Langeland

Det har vært avgjørende å produsere et trygt fôr som dekker fiskens ernæringsbehov og dermed gir bedre helse og trivsel. Råvarene er av høy kvalitet, og fôret er satt sammen for å gi den rette smaken som berggylten liker.

– Siden fôret skal ligge i vann over lengre tid, er det produsert for å ha høy vannstabilitet. De store pelletene på tolv millimeter legges i agnposer som senkes ned i vannet til ulike dybder ved hjelp av lodd. Agnposene fungerer omtrent som når vi mater fugler, og de plasseres i skjulene der leppefisken trekker seg tilbake i trygghet når den ikke er på lusejakt, sier Utne.

Fornøyde kunder

Formuleringen av fôret er basert på ernæringskunnskap innad i Cargill, samt ekstern forskning på spesifikk ernæring for leppefisk.

– Det siste året har vi testet ut produkter i felt, både internt og hos kunder. Tilbakemeldingene vi har fått er veldig positive. Kunder forteller at leppefisken spiser godt, og at appetitten har gått opp etter å ha byttet til det nye EWOS-fôret. Dette gjør oss trygg på at LABRUS vil bidra til økt helse og velferd hos leppefisken, sier Terje Utne som nå kan tilby produktet til alle Cargills kunder.

LEPPEFISK

• En familie av marin fisk, hvor seks arter finnes i norske farvann.

• Leppefiskene renser andre fisk for parasitter som snylter på utsiden av en vert.

• Benyttes i oppdrett for å bekjempe lakselus.

• Berggylt (‘Labrus bergylta’) er den mest effektive leppefisken og den arten det drives oppdrett på.

• Berggylt plukker lus ved lavere temperaturer enn de andre artene.

• Den kan bli 60 cm, men er som oftest mye mindre.

EWOS LABRUS

• Et velferdsfôr for leppefisk fra 30 gram, til bruk i merd.

• Leveres i 12 x 12 mm pelleter som plasseres i nedsenkbare agnposer.

• Agnposene fylles opp ved behov, minimum to ganger i uken.

• Selges i sekk (20 kg) eller storsekk (500 kg).

HVORFOR LABRUS:

✓ Spesialtilpasset leppefiskens ernæringsbehov

✓ Råvarer av høy kvalitet

✓ Høy andel marine råvarer

✓ Designet for å gi god appetitt

✓ Lett fordøyelige råvarer for effektivt næringsopptak

✓ Riktig ernæring gir bedre helse og trivsel

✓ Tilsatt ekstra mikronæringsstoff som styrker fisken mot sykdom og stress