Som ungdom var Alice Øksheim (29) veldig klar på hva hun ikke skulle. Hun skulle ikke jobbe med oppdrett i familieselskapet. Hun skulle ikke bo i hjemkommunen Rognan. Hun skulle ikke finne seg kjæreste fra nabobygden.

– Av og til så synes jeg det er artig å ta feil, sier Øksheim og ler.

Jobben hun ikke skulle ha

Da oppdrettsnæringen var utelukket som yrkesvei, startet Alice Øksheim i militæret. Der gikk hun to år med lederutdanning. Men i 2014 søkte hun på flere skoler og endte med å velge havbruksdrift og -ledelse ved Nord universitet. Sommeren samme år hadde hun sin første sommerjobb som røkter i familieselskapet Edelfarm. Hva skjedde?

– Jeg har kanskje hatt litt sperre og tenkt at dette er mannfolkarbeid, at jeg ikke kan kjøre truck, hjullaster og båt. Så prøvde jeg, og så hvor artig det er. Ingen dager er like, og jeg fikk et forhold til fisken og brydde meg veldig om den, sier Øksheim.

At Edelfarm er bygget opp av bestefaren, Jan Øksheim, og at faren hennes, Roger Øksheim, har ført selskapet videre og blitt en del av Salten Aqua, har gjort at hun er vokst opp tett på oppdrettsnæringen. Det har også påvirket tanken på å bli tredjegenerasjons oppdretter.

– Det kan også ha hatt noe med at skoene til pappa er veldig store å fylle. Jeg har kjent litt på den forventningen der. Så prøvde jeg, og alt føltes så riktig, sier Alice Øksheim.

- Ingen dager er like

Siden det første steget inn i familieselskapet ble tatt, og utdanningen var gjennomført i 2017, har det gått slag i slag for Øksheim. Hun ble styremedlem i Edelfisk og Edelfarm, og i høst ble hun styremedlem i Salten Aqua. I år har hun også blitt styremedlem i Nordic Blu, merkevaren fisken selges gjennom, og ansvarlig for markedsføring.

I tillegg har Øksheim blitt daglig leder i Salten FoU. Der organiserer hun prøveuttak fra fire lokaliteter som Edelfarm og Wenberg har.

– Der får jeg komme tilbake i båt og jobbe med fisk, som er godt. Samtidig har jeg det veldig bra med å jobbe på kontor også. Ingen dager er like og det er fantastiske folk å jobbe med. Jeg trives veldig godt, sier Øksheim.

Store verdier

Familieselskapet Edelfarm er en del av Salten Aqua-gruppen, sammen med eierne Wenberg Fiskeoppdrett, Edelfisk og Gildeskål Forskningsstasjon. Salten Aqua omsatte for over 1.6 milliarder kroner i 2020, og samlet overskudd for hele Salten Aqua-gruppen før skatt var om lag 100 millioner kroner.

– I Edelfarm har jeg fungert som en potet, sier Øksheim.

Sist i rekken av nye ansvarsoppgaver er jobben som produksjonsleder i selskapet.

– Det er en stilling som har presset seg litt frem. Det handler om å se på produksjonen helhetlig i fjorden. Det er en spennende stilling, sier Øksheim.

29-åringen går også «Eierskolen» sammen med broren Jan Robert Øksheim, Jørgen Wenberg og Daniel Wenberg.

– Den er egenkomponert etter hva fedrene våre mener vi burde kunne, og hva vi selv ønsker å lære mer av. Det kjennes også veldig godt for oss at de ønsker å bruke så mye tid på oss og sørge for at vi har den tyngden som vi trenger, sier Øksheim.

Familiene Øksheim og Wenberg samarbeider mye, særlig gjennom Salten Aqua. Her fra en middag med familiene. – Samarbeidet startet med andregenerasjon og har vokst seg veldig sterkt, sier Alice Øksheim. Foto: Marthe Mølstre

Flåte døpt etter sønnen

Da Øksheim først reiste fra Rognan så var planen at hun aldri skulle flytte tilbake. I juni flyttet hun og familien inn i helt nytt hus.

– Jeg bor i Saltdal og har bygget meg hus, så jeg blir vel værende, sier Øksheim og ler.

– Jeg hører at mye jeg har sagt har slått helt motsatt vei. Jeg skulle heller aldri ha kjæreste med caps og snusleppe fra ei bygd, så det er jo litt artig. Ting er ikke alltid svart-hvitt, sier Øksheim.

Også kjæresten jobber i oppdrettsnæringen.

– Han jobber nå hos Edelfarm og jeg kjenner ingen med bedre arbeidsmoral. Han er et catch, sier Øksheim.

Sammen har de to sønner på ett og tre år. Den eldste har allerede fått en liten fot innenfor oppdrettsnæringen.

– Den første fôrflåten Edelfarm kjøpte heter «Brage» og er oppkalt etter ham, så det er litt ekstra stas, sier Øksheim.

Det blir mye oppdrettssnakk når familien Øksheim er samlet. – Det kan bli hete diskusjoner, men kanskje fordelen med å være familie er at man bare er nødt til å snakke om det. Aino Olaisen sa det så fint at å være oppdretter er en livsstil, og det er helt sant, sier Alice Øksheim. Foto: Marthe Mølstre

– En skikkelig risiko

Familieselskapet til Øksheim er en betydelig aktør i Rognan, noe også Øksheim har merket.

– Det er mange som jobber her og samfunnet merker ringvirkningene. Det er biologi vi holder på med og det medfører en skikkelig risiko. Vi ser også hvordan prisene svinger. Det er ikke gitt at det alltid skal gå bra, sier hun.

– Hva ville du gjort om du var fiskeriminister for en dag?

– Dersom jeg var fiskeriminister for en dag ville jeg fokusert på å forenkle prosesser som i dag er veldig tidkrevende. Søknad om ny lokalitet, små endringer på eksisterende lokalitet og søknad om forlengelse av eksisterende konsesjoner er eksempler som er tid og ressurskrevende prosesser, svarer Øksheim, og legger til:

– Jeg ville også benyttet anledningen til å skryte av havbruksnæringen, for at den er fremoverlente og satser på forskning og utvikling. Videre ville jeg fremmet arbeidet med forutsigbar og like konkurransevilkår.

– Jeg har vært heldig der

Fritiden blir ofte brukt til å ta med sønnene på tur og å være sammen med andre venner som har barn.

– Det er ikke så mange fra mitt kull som bor her, men flere som er noen år eldre eller yngre. Vi er blitt en god gjeng, noe som er veldig avgjørende, så jeg har vært heldig der, sier Øksheim.

Selv om Rognan og Saltdal ikke var målet da Øksheim var yngre, så ser hun en positiv utvikling i hjembygden.

– De siste årene har vi fått et veldig flott hotell, flere restauranter og vi har en festival her. Nå mangler vi bare en kino, sier Øksheim.

____________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned!