I 2019 dukket det opp en jobbmulighet som toppleder for oppdrettsselskapet i Nordland. Det vekket interesse hos Erik Sommerli (59).

– Da muligheten dukket opp, så var det veldig fristende å prøve. Det er en bransje jeg har interessert meg for i alle år, sier Sommerli til IntraFish.

Han kom fra en stilling som sjef for Narvikgården AS, et eiendomsselskap eid av Narvik kommune, har tidligere jobbet som prosjektutvikler i Funn, og i mange år som banksjef i DNB, samt som bedriftsrådgiver i Vinn.

– Jeg hadde mange gode kunder i banken innen havbruk som var i fin utvikling. Der hadde jeg mye med dem å gjøre, og lærte bransjen å kjenne. Det er ikke mange slike jobber i området, så når muligheten dukker opp, må man gripe den, sier Sommerli, som startet i sin første jobb i oppdrettsnæringen som 57-åring.

– Mange grunner

Folk over 50 år bytter jobb nokså sjelden i Norge, viser en NAV-analyse fra 2014. Bare 5–6 prosent i denne aldersgruppen bytter jobb i løpet av et år. Tallene har vært stabile fra 2001 til 2013, selv om folk i aldersgruppen har forlenget sin yrkeskarriere i samme periode.

Den samlede mobiliteten i aldersgruppen 50 til 74 år var 6.4 prosent i 2014, ifølge et notat i FAFOs samfunnsøkonomiske analyse i 2016.

– Kompetanse og helse er sentralt her. Om man ikke henger med kompetansemessig, så blir alle endringer skumle, og da har man en utfordring, sier FAFO-forsker Anne Inga Hilsen.

Anne Inga Hilsen er forsker i FAFO. Foto: FAFO

Hilsen nevner også pensjonsordning og frykt for å ikke bli vurdert til nye jobber som mulige årsaker til at få folk over femti år i liten grad bytter jobb.

I 2018 publiserte Hilsen resultater fra kvalitative intervjuer med tyve personer som hadde skiftet jobb i alderen 57–70 år.

– Det er mange grunner til at de fleste blir i jobben sin. Det er ikke et mål å skifte jobb i seg selv, men de som ikke trives bør vurdere å skifte jobb. Alle jeg intervjuet hadde skiftet jobb tidligere, og det har en del å si. Noe som gikk igjen i rådene deres var å gripe muligheten og å by på seg selv, sier Hilsen.

Rammet av alger

Det var tilfeldigheter som gjorde at Sommerli byttet jobb.

– Jeg tenkte ikke noe annerledes på det enn tidligere jobbytter. Det var bare en mulighet som dukket opp, så jeg tenkte «hvorfor ikke». Det har vært spennende, interessant og lærerikt, sier Sommerli etter snart to år i Ballangen Sjøfarm.

Han fikk en brå start på jobben som daglig leder. Sommerli startet i august 2019, men noen måneder tidligere ble selskapet hardt rammet av alger.

– Da rykket vi litt tilbake til start. Det var en trist hendelse for selskapet, og ikke minst for dem som jobbet med å håndtere store mengder dødfisk. Selskapet er heldigvis bunnsolid og har dyktige medarbeidere, så det har gått veldig greit å komme tilbake i full produksjon, men det er klart man merket det på bunnlinjen, sier Sommerli.

Sommerli leder i dag 35 ansatte i Ballangen Sjøfarm, som driver samdrift med Cermaq.