Det var tirsdag 27. oktober 2020 det brøt ut brann om bord i den nye brønnbåten som lå ved kai ved Fitjar Mekaniske. En person, den 48 år gamle Robert Bogdan Chorzewski fra Polen, omkom i brannen.

Selve hendelsesforløpet beskrives av NRK Vestland som en dødsfelle, for 48-åringen, som jobbet i en tank da en gnist fra vinkelsliperen antente oksygen og tok fyr.

NRK skriver at de som testet trodde at gassen ble ført ut i friluft gjennom en ventil, men ingen hadde sjekket at ventilen var åpen.

Nå har altså politiet gitt MMC First Process et forelegg på 400.000 kroner etter dødsulykken.

MMC First Process var totalleverandør av fiskehåndteringssystemene om bord på «Hordagut».

– Her hadde man satt sett i gang en arbeidsoperasjon uten å sjekke at ventilen som skulle lede oksygen ut i friluft var åpen. Videre var flere andre ventiler åpne, og dette fikk særs alvorlige følger, uttaler Pål Jæger-Pedersen i politiet til NRK Vestland.

Politiet mener MMC First Process har brutt arbeidsmiljøloven på fleire punkt, samt loven om brann og eksplosjonsvern, og andre forskrifter.

Selskapet har vedtatt straffen.

– Fitjar-ulykken i 2020 var svært tragisk. Det er en kompleks sak med mange omstendigheter som involverer flere parter. Siden vi ønsker å leggja saken bak oss, har vi vedtatt forelegget, opplyser HR-sjef i MMC First Process, Merete Alnes Mostue, i en e-post til NRK Vestland.

Robert Bogdan Chorzewski etterlater seg kone og to barn.