Akademikerne er bekymret for at studenters allerede pressede økonomiske situasjon kan bli enda verre, skriver arbeidstakerorganisasjonen i en pressemelding.

Onsdag publiserte SSB sin levekårsundersøkelse for studenter. Det er 12 år siden sist.

Over halvparten av studentene oppgir at de jobber for å ha råd til mat og bolig. I tillegg svarte nærmere halvparten at støtten fra Lånekassen ikke strekker til.

– Deltidsjobb gir nyttig arbeidserfaring, og studenter er viktige bidragsytere i arbeidslivet. Men i dag er mange studenter helt avhengig av å jobbe for å få endene til å møtes. Akademikerne frykter større sosiale forskjeller og at studenter uten hjelp hjemmefra velger å slutte på studiene, uttaler Akademikernes konstituerte leder Lise Lyngsnes Randeberg i pressemeldingen.

I Norge i dag får studenter mer enn halvparten av inntekten sin fra jobb. Studiestøtten økes riktignok to prosent i høst, men det er mye mindre enn prisøkningen på varer og tjenester. Akademikerne mener at det er på høy tid å binde studiestøtten til 1,5 G, som i år tilsvarer 167 216 kroner. Studiestøtten for det akademiske året 2022/23 er på 128 887 kroner.

– Studentene ble hardt rammet av koronarestriksjonene, og nå fører skyhøye priser til et enda strammere studentbudsjett, uttaler Randeberg, og påpeker at undersøkelsen ble utført i november og desember i fjor og prisene har økt siden.

Bekymret for økte sosiale forskjeller

– I dag er ikke studiestøtten til å leve av, og ikke alle får økonomisk hjelp hjemmefra. Da er mange helt avhengig av deltidsjobb.

Rett før sommeren sendte regjeringen forslaget om å lovfeste rett til heltid til Stortinget. Akademikerne støtter normen om heltidsstillinger, men påpeker at ikke alle kan eller ønsker å jobbe fulltid. Dette gjelder blant annet studenter. Unntakene i loven må vernes tydeligere enn i forslaget som skal behandles av Stortinget i høst, påpeker Randeberg:

– Vi frykter regjeringens forslag om å styrke retten til heltid vil gjøre det vanskeligere for studentene å få deltidsjobb – en jobb de er mer avhengig av enn noen gang fordi studiestøtten ikke strekker til.

Det er nærmest umulig for studenter å klare seg uten deltidsjobb eller økonomisk støtte hjemmefra fordi studiestøtten er brukt opp før boutgiftene er betalt, skriver Akademikerne i pressemeldingen. Leieprisen varierer mye, men den har jevnt over ved alle studiesteder økt kraftig den siste tiden.

– Vi forventer at regjeringen som gikk til valg på å utjevne sosiale forskjeller, sørger for at studiestøtten øker slik at alle har reell mulighet å studere – uavhengig av økonomisk bakgrunn, uttaler Randeberg.