Tirsdag ble det klart at Salmar-gründer Gustav Witzøe gir seg som toppsjef i selskapet, ganske nøyaktig 31 år etter at han grunnla det.

Leif Inge Nordhammer, Yngve Myhre, Trond Williksen og Olav-Andreas Ervik har hatt jobben som konsernsjef tidligere, og Witzøe tok over etter sistnevnte i 2019.

– Hva var vurderingene dine når det gjelder å gi seg som sjef i Salmar?

– Min vurdering var at det beste tidspunkt ville være når vi fant den rette person til å ta stafettpinnen videre. Det mener jeg vi nå har oppnådd med Linda ved roret, skriver Witzøe i en epost til IntraFish.

Nytt nyhetsbrev!
Nå kan du abonnere på nyhetsbrevet vårt om Arbeidsliv, og få journalist Joar Vatlestad sine nyhetsbrev rett i innboksen annenhver uke.

Stor tro på arvtageren

Linda er Linda Litlekalsøy Aase. Bergenseren jobber som konserndirektør i Aker Solutions hvor hun har ansvaret for forretningsområdet elektrifisering, vedlikehold og modifisering, og tar over etter Witzøe senest 1. juni.

– Jeg er ydmyk og har enorm respekt for den fantastiske jobben Gustav Witzøe og hans 1800 dyktige medarbeidere gjør, og gleder meg til å lede Salmar-laget videre, sa Aase i en melding tirsdag.

– Hva tenker du om arvtageren din Aase?

– Jeg har stor tro på Linda. Hun vil ha de beste forutsetninger for å lede dette selskapet fremover. Hun kjenner Salmar godt som styremedlem i selskapet, og hennes brede industrielle erfaringer vil komme godt med. Og så tror jeg hun vil bli en svært god teamleder for 1800 dyktige og dedikerte medarbeidere, skriver Witzøe i eposten.

– Skal den nye sjefen i Salmar bo på Frøya, og er det noe du ønsker?

– Linda vil ha bolig på Frøya, men vil naturligvis også tilbringe mye tid på vårt kontor i Trondheim, og andre steder hvor Salmar har virksomhet eller kunder som skal følges opp.

– Er det vemodig å gå av som sjef i selskapet?

– Jeg vil ikke føle noen tristhet eller lengsel ved mitt fratreden som konsernsjef, men snarere forventning og ønske om å støtte opp om den nye ledelsen, skriver Witzøe.

SALMAR
  • Er én av verdens største produsenter av atlantisk laks
  • Eier halvparten av Scottish Sea Farms, og noe over halvparten av Icelandic Salmon
  • Er notert på Oslo Børs
  • Har det meste av produksjonen i Midt-Norge. Driver også i Troms og Finnmark
  • Utmerker seg som pionér på oppdrett i åpent hav og slaktet i fjor cirka 7.000 tonn laks fra gigant-installasjonen Ocean Farm 1, plassert på Frohavet utenfor Frøya. Prosjekt er drevet frem av Gustav Witsøe.
  • Hovedkontoret ligger på Frøya i Trøndelag
  • I februar 2021 fylte Salmar 30 år
  • Hovedeier, grunnlegger og konsernsjef er Gustav Witzøe. Familieselskapet hans heter Kverva

– Skal gjøres bedre enn i går

Salmar ble grunnlagt på Frøya i Sør-Trøndelag med et oppkjøpt konkursbo med én laksekonsesjon og et slakte- og bearbeidingsanlegg. Siden har det skjedd mange oppkjøp og nye etableringer.

Ni år etter etableringen av Salmar, hadde selskapet et totalt slaktet volum på 11.000 tonn sløyd vekt. Dette tallet har siden økt, foruten noe nedgang i 2015 og 2016, til 173.500 tonn sløyd vekt i 2020.

Det siste halvåret er det særlig to ting som peker seg ut: samarbeidet med Aker om å danne Salmar Aker Ocean og budet på NTS.

– Hva er du mest stolt over som sjef i Salmar?

– Mest av alt den stolthet og dyktighet våre 1800 medarbeidere legger for dagen for at Salmar skal være verdens mest veldrevne havbruksselskap. Deres enestående innsats i alle ledd er basert på Salmar-kulturens grunnleggende leveregel om at alt vi gjør i dag skal gjøres bedre enn i går, skriver Witzøe i eposten.

– Ingen planer om å drive dank

Konsernsjefen i Salmar har stort sett vært andre enn Witzøe. 68-åringen tok over etter Ervik høsten 2019.

– Kommer du til å klare å holde deg unna den daglige driften, og hvordan vil du eventuelt jobbe med å klare det?

– Jeg vil stå til disposisjon for den nye konsernsjefen, men har hverken ønske eller behov for å blande meg borti den daglige driften, skriver Witzøe i eposten.

I meldingen som kom tirsdag skriver Salmar at Witzøe har sagt seg villig til å bli innstilt til styret i selskapet.

– Hva skal du drive med etter at du gir deg som sjef i Salmar, utover at du er villig til å gå inn i styret?

– Jeg har nok ingen planer om å drive dank. Et styreverv i Salmar – hvis det blir resultatet – er krevende og inspirerende. Dessuten vil mye tid gå med til oppfølging av familiens investeringsselskap Kverva og Kvarv-konsernet, skriver Witzøe i eposten.

_______________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned!