Mens mange av de fast ansatte i sjømatnæringen er på ferie, er sommervikarene i sving langs hele norskekysten. Oppdrettsselskapet Cermaq fikk inn over 250 søknader på sommerjobb, og av disse har selskapet rekruttert 110 sommervikarer denne sommeren. Én av dem er Sofie Alvestad Forfang (23). Bodøværingen er inne i sitt tredje sommervikariat.

– Jeg var veldig heldig som fikk sommerjobb i Cermaq det første året, for da var det korona, sier Forfang til Intrafish.

– God mulighet for å få erfaring

23-åringen har nylig tatt en bachelorgrad i havbruksdrift og ledelse og trives veldig godt på havet.

– Sommervikariatene er veldig relevante for utdanningen min. I tillegg har nok sommerjobbene hjulpet for å få praksis i Cermaq under studiene. Dette er en god mulighet for å få erfaring til jobber senere, sier Forfang.

Å jobbe om sommeren gjør også at økonomien er litt romsligere ellers i året, sier Forfang. Til høsten skal hun i gang med en mastergrad i bærekraft, arbeidsmiljø og sikkerhetsledelse i Trondheim.

– Det er mye fokus på HMS i arbeidshverdagen her jeg jobber nå, og erfaringen er veldig relevant for utdanningen jeg har tatt. Det var det som gjorde at jeg startet i næringen, sier Forfang.

Turnusen gjør at hun jobber en uke med titimers dager og har fri en uke. Dermed blir det også litt sommerferie innimellom.

– Jeg bor i Steigen, ikke så langt fra der vi går i land, mens jeg jobber. Der bor jeg i et kollektiv med to andre fra anlegget jeg jobber på. Det er veldig kjekt, sier Forfang.

Sofie Alvestad Forfang jobber på Ifarm i Hellarvika, som er individbasert havbruk basert på kunstig intelligens. Foto: Mats Kildahl Olsen

Ønsker å gi ungdom innblikk i næringen

HR-sjef Lisbeth Pedersen og HR-medarbeider Maren Thun sier at sommervikarene betyr veldig mye for Cermaq.

– Samtidig avlaster sommervikarer våre faste ansatte, noe som også letter ferieavvikling i alle avdelinger – i administrasjonen og i produksjon. Fisken vår tar ikke ferie, den trenger mat og stell gjennom hele sommeren, skriver Pedersen og Thun i en epost til Intrafish.

Selskapet fikk inn over 250 søknader på sommerjobb, og av disse har Cermaq rekruttert 110 sommervikarer denne sommeren.

– Men vi tar inn flere sommervikarer enn hva vi har behov for driftsmessig, for vi ønsker også å gi ungdom sjansen til å få et innblikk i næringen, få arbeidserfaring og teste ut arbeidslivet. Vi er også avhengig av å ta inn sommervikarer i andre avdelinger enn i bare produksjonen også, som fiskehelse, kantine og renhold, visningssenter og regnskap som noen eksempler. Vi kunne heller ikke fått gjennomført strandryddeaksjonen i hver region uten sommervikarer, noe vi er veldig opptatt av å få gjennomført hvert år, skriver Pedersen og Thun.

Blant sommervikarene er det flest lokale fra områdene selskapet har drift.

– Dette er ungdommer som er ferdige med ungdomsskolen i sommer, elever fra videregående og studenter, men i tillegg tar vi imot studenter som tar utdanning relatert til havbruk. Vi har en cirka 40/60 fordeling på sommervikarer som er under 18 år og over 18 år, og en jevn fordeling av jenter og gutter.

Trenger flere arbeidsfolk

I Norges største oppdrettskommune, Nærøysund, samarbeider kommunen og næringslivet om å gi alle ungdommer tilbud om sommerjobb. Bakgrunnen er at næringslivet har spurt ungdommene hva som skal til for at de vil jobbe i kommunen som voksne, og svaret var sommerjobb, skriver NRK.

Hos SinkabergHansen er det 120 sommervikarer i sving i sommer, men det er utfordringer knyttet til å få på plass stabil og sikker arbeidskraft i kystkommunen, skriver NRK.

– Prognosene fremover er helt tydelige. Vi trenger flere arbeidsfolk i hele regionen vår. Da tenker vi det er enklest å rekruttere ungdommer som kjenner oss fra før, sier Frode Lauritzen, personalsjef i SinkabergHansen, til NRK.

Sofie Alvestad Forfang er sommervikar hos Cermaq, her i Hellarvika. Foto: Jørn-Sture Dypvik

– Større arbeidsoperasjoner

Denne sommeren jobber Sofie Alvestad Forfang med matfisk på Hellarvika og konseptet Ifarm.

– Jeg fikk muligheten til å være med på et litt mer avansert anlegg og litt større arbeidsoperasjoner i år, sier Forfang.

Ifarm er individbasert havbruk basert på kunstig intelligens. Teknologien gjør det mulig å gjenkjenne hver enkelt fisk i merdene og å gi den egen oppfølging.

– Arbeidsdagene er litt spesielle der, siden det er en del arbeidsoperasjoner som skiller seg fra et vanlig matfiskanlegg. Nylig satte vi ut en dokkingstasjon og taknett til tubenot i forbindelse med Ifarm. Vi er mye ute i båt, og så er det jo daglig drift, røkting, fôring, dødfiskhåndtering og vedlikehold. Jeg synes det er veldig kjekt når arbeidsdagene er varierte, avslutter Forfang.

Sommertilbud: 6 uker for 60,-
Les IntraFish i sommer! Ferske nyheter der du er.