Øyvind Bjørknes (26) fra Straumen er Salten Stamfisk AS sin nye stamfiskkoordinator, skriver Salten Aqua i en pressemelding. Bjørknes skal koordinere en produksjon med en årlig verdi på over 80 millioner kroner fra kontorlokalet på Fauske.

Bjørknes kommer fra en stilling som driftsoperatør i Edelfarm, og forteller selv at han begynte tidlig å jobbe med laks.

– Da jeg var 16 ville jeg prøve å jobbe med lakseoppdrett, og trivdes fort i jobben. Det er jo en relativt åpen næring hvor det er lett å bli kjent med folk, så etter to år som lærling ble jeg tilbudt jobb hos Edelfarm i Skjerstadfjorden, sier Bjørknes i pressemeldingen.

Nytt nyhetsbrev!
Nå kan du abonnere på nyhetsbrevet vårt om Arbeidsliv, og få journalist Joar Vatlestad sine nyhetsbrev rett i innboksen annenhver uke.

– Forventer bratt læringskurve

Bjørknes skal jobbe både på land og på vann, da Salten Stamfisk først har fisk i sjøen før den flyttes i kar på et landbasert anlegg i Sørfjorden. Den sjøbaserte delen av arbeidet har Bjørknes god erfaring med, men planleggingsarbeidet og hva som skjer med fisken på land er nye arbeidsområder for den tidligere røkteren.

– Jeg forventer en bratt læringskurve i begynnelsen. Her blir det viktig å få kontroll og oversikt over hele prosessen og hva kunden ser etter i en god stamfisk, da uttaket skal planlegges etter kundens behov, sier Bjørknes.

Bjørknes er fra Straumen, hvor han i dag bor med samboeren Kine og deres to barn. Han skal veksle mellom å pendle til Fauske og til landanlegget i Sørfjorden.

Den sjøbaserte produksjonen gjøres sammen med Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm, som drifter lokalitetene for Salten Stamfisk. Bedriftene har felles eierskap og alle tre er en del av Salten Aqua-gruppen.

Gir stafettpinnen videre

Bjørknes kommer fra et ungt arbeidsmiljø i Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett, som forrige høst produserte økologisk laks for første gang. Finn Arne Laxaa (53) har selv vært med på utviklingen i Skjerstadfjorden, og gir stafettpinnen videre til Bjørknes som stamfiskkoordinator.

– Det har vært en rask utvikling de siste årene. Vi ser at det kommer flere unge krefter inn i næringen, og det er alltid hyggelig å se at de slår seg ned og stifter familie i nærheten av der de jobber, sier Laxaa i pressemeldingen.

Arbeidsstedet i Sørfjorden er tilknyttet Benchmark Genetics Salten. Salten Stamfisk har eierandeler i selskapet, som tilhører Benchmark-konsernet som har hovedkontor i Bergen.

– Vi er veldig takknemlige for at vi har lokale arbeidskrefter som velger å satse på en karriere hos oss. Vi gleder oss til å jobbe sammen med Øyvind i en ny rolle, avslutter Jarle Solemdal, administrerende direktør i Salten Aqua og daglig leder i Salten Stamfisk.