– Vi har gjennom mange år hatt et meget godt samarbeid med Cermaq, og er svært takknemlig for at selskapet viser oss fornyet tillit. Sammen med Cermaq er AQS klar for å ta store steg i utviklingen av morgendagens bærekraftige aqua-service løsninger, uttaler AQS-sjef Ove Løfsnæs.

To hybride katamaraner

I en pressemelding tirsdag opplyser servicebåtselskapet AQS at de har to nye kontrakter med oppdretteren Cermaq.

– Cermaq og AQS bygger videre på et godt samarbeid, og har inngått to timechart-avtaler for tjenester til Cermaq Finnmark. Til avtalene er det prosjektert to nye hybride katamaraner hvor bærekraft, boforhold og arbeidskapasitet står sentralt, skriver selskapet i pressemeldingen.

Snarlig byggestart

Kristian Hjertvik er teknisk sjef i AQS. Han opplyser om at begge fartøyene er ferdig prosjektert og klare til å bygges. Oppstarten av byggeperiode vil skje snarlig, og de skal stå ferdigstilt i løpet av andre kvartal neste år.

– For oss blir dette to utrolig spennende prosjekter, som vil bidra til å utvikle båtparken til AQS i en mer bærekraftig retning, uttaler han.

Den lengste av kontraktene løper over fem år, og gjelder et charter på en hurtiggående hybrid dykkerkatamaran i aluminium. Fartøyet vil utrustes for et mannskap på fire, og kunne brukes til dykking og fjernstyrte undervannsfarkoster, på fagspråket omtalt som ROV. Katamaranen vil ha en maksfart på omtrent 26 knop.

Den kortere avtalen går over tre år, og gjelder en ny hybrid servicebåt bygget i stål, og skal ha en lengde på 18,5 meter. Den vil være utrustet med to kraner av typen PK150002, og vil være fullt utrustet med dekksutstyr til fortøyningsarbeid, høy slepekraft, samt ROV med posisjonering.

CO2-mål

Som en ledd av bærekraftsatsingen til selskapene leveres fartøyet med en batteripakke på 1156 kWh, noe AQS opplyser om at gir fartøyer i stand til å gå helelektrisk store deler av tiden.

– Vi har satt oss som mål å redusere våre CO2-utslipp betydelig i løpet av de neste årene, og med denne avtalen tar vi nok et grep for å nå dette målet, uttaler Vegar Stai Hakstad, seniorinnkjøper i Cermaq, i pressemeldingen.

Teknisk sjef Hjertvik legger til at AQS de kommende to årene vil få levert flere fartøy med løsninger for å redusere klimaavtrykket. I tillegg er også AQS i en prosjekteringsfase med en større hydrogendrevet servicebåt.