Ekte eller kunstig intelligens – hva skjer med ferdighetene?

Gjesteskribent Nina Santi ber havbruksnæringen reflekterer rundt hvilke typer kunnskap som er nødvendig for å holde hjulene i gang i næringen.

Nina Santi, som nå er daglig leder for rådgivingsselskapet Inaq, har tidligere arbeidet med avlsfisk i norsk oppdrett. Hun peker på viktigheten av både KI og «taus kunnskap». Det er kunnskap som erverves gjennom personlig erfaring, som praktiske ferdigheter, og er vanskelig å formidle og dokumentere.
Nina Santi, som nå er daglig leder for rådgivingsselskapet Inaq, har tidligere arbeidet med avlsfisk i norsk oppdrett. Hun peker på viktigheten av både KI og «taus kunnskap». Det er kunnskap som erverves gjennom personlig erfaring, som praktiske ferdigheter, og er vanskelig å formidle og dokumentere.Foto: Aquagen

Ny kunnskap har vært ekstremt viktig for den produktivitetsveksten vi har sett i næringen fram til nå. Mange av de viktigste nyvinningene er det imidlertid leverandørene som har stått for, i tett samspill med forskningsmiljøene. Næringen har vunnet mye på å være fremme i skoene og raske med å ta kunnskapen i bruk. Innovasjonssystemet har fungert, og på mange måter vært et eksempel til etterfølgelse for andre næringer. Tett samarbeid mellom de ulike aktørene har vært suksessoppskriften som har sørget for høy innovasjonstakt og kontinuerlig utvikling.

Er næringen klar?

Verdien av taus kunnskap

Vi trenger bedre forståelse

(Vilkår)
Publisert 15. juni 2025, kl. 05.02Oppdatert 15. juni 2025, kl. 05.02