Havbruk til havs på norsk sokkel: En strategisk ressurs for Norge

Norge kan og bør gå i front, både for egen del og for et stadig mer sårbart verdenssamfunn.

Olav-Andreas Ervik, daglig leder i Utror, som er en del av Lovundlaks sin satsing på havbruk til havs. Her viser han fram illustrasjoner av merden de ønsker å bygge under Aquanext 2024.
Olav-Andreas Ervik, daglig leder i Utror, som er en del av Lovundlaks sin satsing på havbruk til havs. Her viser han fram illustrasjoner av merden de ønsker å bygge under Aquanext 2024.Foto: Jan Willie Olsen/arkiv

Hvordan kan Norge sikre sin posisjon som en global matnasjon i en stadig mer usikker verden? Havets ressurser har i generasjoner gjort Norge til en ledende mat- og energinasjon, og i dag leverer vi livsviktig energi i form av både olje og gass, og bærekraftig mat i form av torsk, sei, hyse, ørret og laks til hele verden.

I en tid hvor verdensordenen oppleves stadig mer uforutsigbar, har Norge en unik mulighet til å forsterke sin posisjon som en stabil og pålitelig leverandør av mat. Mens norsk olje og gass lenge har vært en hjørnestein i Europas energiforsyning, vil havbruk til havs på norsk sokkel kunne bli en tilsvarende livsviktig ressurs for europeisk og global matforsyning.

Norsk olje og gass har i flere tiår vært avgjørende for Europas energisikkerhet. I en tid der geopolitiske spenninger øker, må vi innse at matsikkerhet er like kritisk som energisikkerhet. Vår unike tilgang til enorme havområder på norsk sokkel gir oss både et fortrinn og et stort ansvar: Her kan vi produsere sjømat med et langt lavere miljøavtrykk enn mye av den landbaserte matproduksjonen. Og med en voksende verdensbefolkning og økende press på landbasert jordbruk, blir det stadig viktigere å finne bærekraftige måter å produsere mer mat på. På den måten vil havbruk til havs kunne inkluderes i Norges oppfølging av bærekraftsmålene.

For Norge betyr det også at vår leverandørindustri – som i flere tiår har utviklet verdensledende teknologi for offshore- og energisektoren – nå kan utvikle løsninger for ansvarlig og bærekraftig matproduksjon til havs. Dette vil legge grunnlaget for nye arbeidsplasser, teknologiutvikling og eksportinntekter som kan vare i mange tiår framover, også når petroleumsaktiviteten avtar.

Regjeringen, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, bør nå gripe muligheten som havbruk til havs representerer til å tilby en stabil og pålitelig leveranse av mat til kommende generasjoner, og med det samtidig styrke Norges bånd til Europa og allierte.

Utviklingen av havbruk til havs må skje på en bærekraftig måte. Norge har allerede et godt rykte og renommé når det gjelder bærekraftig forvaltning av naturressurser og energi, og dette må videreføres i utviklingen av havbruk til havs. Strenge miljøstandarder og sikker og innovativ teknologi må være grunnlaget for denne industrien, slik at vi kan sikre at den er både trygg, økonomisk levedyktig og miljømessig ansvarlig.

Slik vi i flere tiår har levert stabil energi til Europa, kan vi nå forsyne omverdenen med trygg og bærekraftig sjømat – og samtidig styrke vår globale posisjon som nasjon. Havbruk til havs er ikke bare en mulighet for nye inntekter og omstilling, men også en strategisk investering i global matforsyning og stabilitet. Norge kan og bør gå i front, både for egen del og for et stadig mer sårbart verdenssamfunn.

Vi som aktør er kommet godt i gang med å realisere denne muligheten sammen med andre viktige industrielle aktører. Som næring er vi motivert til og svært opptatt av å bidra konstruktivt til at de politiske og regulatoriske rammene kommer raskt på plass. Norske myndigheter og industrien har nå en unik mulighet til å videreutvikle en svært viktig næring for framtiden.
(Vilkår)
Publisert 7. mars 2025, kl. 10.38Oppdatert 7. mars 2025, kl. 10.38