Havbruk til havs på norsk sokkel: En strategisk ressurs for Norge
Norge kan og bør gå i front, både for egen del og for et stadig mer sårbart verdenssamfunn.
Hvordan kan Norge sikre sin posisjon som en global matnasjon i en stadig mer usikker verden? Havets ressurser har i generasjoner gjort Norge til en ledende mat- og energinasjon, og i dag leverer vi livsviktig energi i form av både olje og gass, og bærekraftig mat i form av torsk, sei, hyse, ørret og laks til hele verden.
Norsk olje og gass har i flere tiår vært avgjørende for Europas energisikkerhet. I en tid der geopolitiske spenninger øker, må vi innse at matsikkerhet er like kritisk som energisikkerhet. Vår unike tilgang til enorme havområder på norsk sokkel gir oss både et fortrinn og et stort ansvar: Her kan vi produsere sjømat med et langt lavere miljøavtrykk enn mye av den landbaserte matproduksjonen. Og med en voksende verdensbefolkning og økende press på landbasert jordbruk, blir det stadig viktigere å finne bærekraftige måter å produsere mer mat på. På den måten vil havbruk til havs kunne inkluderes i Norges oppfølging av bærekraftsmålene.
Regjeringen, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, bør nå gripe muligheten som havbruk til havs representerer til å tilby en stabil og pålitelig leveranse av mat til kommende generasjoner, og med det samtidig styrke Norges bånd til Europa og allierte.
Slik vi i flere tiår har levert stabil energi til Europa, kan vi nå forsyne omverdenen med trygg og bærekraftig sjømat – og samtidig styrke vår globale posisjon som nasjon. Havbruk til havs er ikke bare en mulighet for nye inntekter og omstilling, men også en strategisk investering i global matforsyning og stabilitet. Norge kan og bør gå i front, både for egen del og for et stadig mer sårbart verdenssamfunn.