Kan vegetarkost gå utover lakse-helsen?

Når fisken spiser plantekost får den da en helt annen ernæringsprofil enn den den har vent seg til gjennom millioner av år med evolusjon.

Så hvorfor er det sånn at et viktig felt som fiskeernæring får så liten oppmerksomhet, spør seniorforsker i fiskeernæringKristin Hamre og fiskehelseveterinær Brit Tørud.
Så hvorfor er det sånn at et viktig felt som fiskeernæring får så liten oppmerksomhet, spør seniorforsker i fiskeernæringKristin Hamre og fiskehelseveterinær Brit Tørud.Illustrasjonsfoto: Anders H. Furuset

Til tross for stor forskningsinnsats har dødeligheten i lakseoppdrett vært for høy i mange år. Ifølge nye rapporter fra Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet var dødeligheten i oppdrettsmerdene i 2024 litt lavere enn i rekordåret 2023.

Innmeldinger til Mattilsynet av hendelser som gir dårlig velferd er økende, og det er for få oppdrettslokaliteter som har under fem prosent dødelighet, slik som forslaget til ny dyrevelferdsmelding antyder som et mål.

I utkastet til dyrevelferdsmeldingen som nå behandles av Stortinget, er ernæring bare nevnt som en av mange faktorer som kan påvirke velferden uten nærmere omtale. Siden god ernæring er en forutsetning for produksjon av robust og frisk fisk, syns vi at ernæring ikke tas alvorlig nok.