Rammevilkår i en urolig tid

Når framtidens havbrukspolitikk skal utformes denne våren bør effektivisering, forenkling og konkurransekraft stå sentralt. Det er viktigere enn på mange tiår, og det kan være avgjørende for næringsutviklingen i årene som kommer.

Martin H. Bryde i Wikborg Rein Advokatfirma var en av mange som deltok på NASF-konferansen i Bergen denne uken. Bryde er fast gjesteskribent hos Intrafish.
Martin H. Bryde i Wikborg Rein Advokatfirma var en av mange som deltok på NASF-konferansen i Bergen denne uken. Bryde er fast gjesteskribent hos Intrafish.Foto: Elias Dahlen
I januar skrev jeg i Intrafish om prisen av uforutsigbarhet rundt framtidige rammebetingelser. Nå skal fokus rettes mot et annet aspekt knyttet til håndtering av usikkerhet. Vi er inne i en tid med en global handelskrig under oppseiling og krigen i Europa har vart i over tre år. Dette får konsekvenser for verdensøkonomien – og for den økonomiske situasjonen i hvert enkelt land, inkludert Norge.

Konkurransekraft og effektivisering

I denne urolige virkeligheten blir det viktig å legge til rette for at bedrifter kan drive så effektivt som mulig og opprettholde konkurransekraft sammenliknet med konkurrenter i utlandet. Det opplever jeg at politikerne på mange måter gjør i de store spørsmålene, for eksempel slik norske myndigheter jobber globalt og langsiktig for å fremme internasjonalt samarbeid og -handel. Men, skal man oppnå best mulig effekt må man ha blikk på helheten. Og også på de mange små og mellomstore grep som i sum har en betydelig effekt.

Det er mange tiltak som kan iverksettes for å effektivisere. Et eksempel er at bedriftene selv kan gjøre tøffe prioriteringer og iverksette effektiviseringsprogram internt. Et annet er at myndighetene kan bruke skattepolitikken som virkemiddel eller innføre ulike former for støtte- eller insentivordninger. Men, det kan også dreie seg om det å la være å innføre nye regler overfor næringslivet som ikke er strengt nødvendige, eller gjennomføre forenklinger av eksisterende regelverk.

Et eksempel på det siste er hvordan EU nå nylig har forenklet reglene om bærekraftsrapportering som de senere årene har vokst fram i rekordfart med omfattende krav til store deler av næringslivet i Europa. Dette skrev mine gode kollegaer i Wikborg Rein, Elise Johansen og Tonje Hagen Geiran, om i Dagens Næringsliv 27. februar. Kraftig kutt i krav til rapportering om bærekraft. Jeg oppfatter kuttene i rapporteringskrav som en direkte respons på at EU taper konkurransekraft sammenliknet med Asia og USA – som ikke har samme rapporteringsregime.

Havbruksmelding og nye rammevilkår

Om omtrent én måned blir sannsynligvis Havbruksmeldingen fremmet. Regjeringen bør ha konkurransekraft og forenkling langt fremme i bevisstheten når de nå legger siste hånd på Havbruksmeldingen. Stortinget bør også ha den samme innstillingen når de ganske snart skal behandle forslaget fra Regjeringen, og utforme hovedlinjer i framtidens rammebetingelser på havbruksområdet.

Nå er tiden inne for å faktisk gjennomføre forenklinger det gang på gang snakkes om, men som hver gang renner ut i sanden. Nå er tiden inne for å sile ut forslag til regler som sikkert er kjekke å ha, men som ikke er strengt nødvendige. Det drar seg til, og Norge må henge med.

(Vilkår)
Publisert 9. mars 2025, kl. 08.01Oppdatert 9. mars 2025, kl. 08.01