Vi må sette ny fart i rekrutteringen til sjømatnæringen

I en tid hvor oljeinntektene gradvis vil avta, vil norsk sjømat få en enda mer sentral rolle i økonomien.

En rapport fra Møreforskning anslår at næringen kan trenge opptil 55.000 nye arbeidere innen dette tiåret.
En rapport fra Møreforskning anslår at næringen kan trenge opptil 55.000 nye arbeidere innen dette tiåret.Foto: Robert Nedrejord
Sjømatnæringen er en av Norges desidert viktigste næringer. McKinseys rapport Norge i morgen peker på havbruksnæringen som en av sektorene med størst potensial for fremtiden.

I en tid hvor oljeinntektene gradvis vil avta, vil norsk sjømat få en enda mer sentral rolle i økonomien. Derfor må vi allerede nå sikre at vi rekrutterer riktig kompetanse til det som vil bli en av Norges viktigste bærebjelker i fremtiden. Det er en utfordring Nor-Fishing og Aqua Nor tar på alvor.

Majoriteten av sjømatselskapene forventer vekst i sysselsettingen og et skifte i kompetansebehov frem mot 2030. En rapport fra Møreforskning anslår at næringen kan trenge opptil 55.000 nye arbeidere innen dette tiåret.

Kristian Digre er daglig leder i Nor-Fishing.Foto: Robert Nedrejord

Udekket behov

Samtidig viser rapporten at 60 % av sjømatselskapene allerede opplever udekkede kompetansebehov, og halvparten av dem sliter med rekruttering. Hvis dette vedvarer, vil det bli krevende å nå de ambisiøse vekstmålene næringen har satt seg.

Som mange andre bransjer står sjømatnæringen overfor betydelige utfordringer. Klimaendringer, lakselus og krav til bedre dyrevelferd stiller store krav til innovasjon og bærekraftige løsninger. Dette er områder næringen tar på alvor, men for å lykkes trenger vi ny kunnskap og teknologi.

Rekrutteringsbehovet har endret seg. Næringen søker i dag bredere enn før: ingeniører, økonomer, jurister, biologer og teknologer er bare noen av de yrkesgruppene som nå spiller en viktig rolle. Skal vi beholde posisjonen som verdensledende sjømatnasjon, må vi være villige til å tenke nytt og åpne dørene for flere kloke hoder fra andre fagfelt. Samtidig reduserer ikke dette viktigheten av bransjeerfaring.

Øyeåpner

Brohodekonferansen 30. oktober, fikk studenter fra NTNU et unikt innblikk i oppdrettsnæringen. De fikk se utfordringene på nært hold og forstå hvordan de selv kan bidra til løsninger. For mange var dette en øyeåpner. Fremtiden er usikker, men én ting er sikkert: vi trenger de beste hodene for å møte den. Av samme grunn trenger vi møteplasser som Brohodekonferansen for å koble unge talenter med næringslivet.

Nå er tiden inne for å investere i fremtiden. Sjømatnæringen trenger ikke bare flere arbeidere, men de skarpeste hodene og mest engasjerte problemløserne. Ved å styrke rekrutteringsarbeidet og bygge tettere bånd mellom utdanning og næring, kan vi sikre at norsk sjømatnæring forblir en global merkevare – kjent for kvalitet, bærekraft og innovasjon

Fremtiden venter ikke – og det må heller ikke vi. Tiden er inne for at norsk sjømatnæring får det rekrutteringsløftet som trengs for å lykkes. Det skal Aqua Nor 2025 bidra til.

(Vilkår)
Publisert 21. November 2024, kl. 04.02Oppdatert 21. November 2024, kl. 04.02