Finans

Se alle artikler

Kjempelånet til Nova Austral i boks

Nova Austral er veldig fornøyd med å få på plass finansieringen slik at vi kan fortsette å utvikle selskapet, sier styreleder Yngve Myhre til IntraFish.

Som Finansavisen skrev i forrige uke, var det chilenske selskapet i markedet for å hente inn et obligasjonslån på 300 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner. Denne uken kom lånet på plass, til en rente på 8,25 prosent og en løpetid på knapt fire år (forfall 26. mai 2021).

«Vi hadde en betydelig interesse for obligasjonslånet, og lånet ble overtegnet. Lånekostnadene reflekterer at selskapet opererer i en annen region enn øvrige obligasjonsutstedere i laksebransjen», skriver Myhre i en epost til IntraFish.

Myhre skriver at pengene skal brukes til å utvikle selskapet videre, blant annet med reduserte kostnader, integrert smoltproduksjon i Region 12 og videre satsing i markedet. Finansavisen skrev at lånet skal finansiere et utbytte på 205 millioner dollar til eierfondene Altor og Bain Capital.

Myhre opplyser samtidig at over 70 prosent av selskapets volumer i 2017 vil være ASC-sertifisert, og at selskapet hverken bruker antibiotika eller kjemikalier til lusebehandling.

– Skikkelig kult

Anne Hvistendahl, leder av sjømatavdelingen i DNB Bank, er entusiastisk over lånet.

– Dette er skikkelig kult. Det har vært tørke i markedet for sjømatobligasjoner siden 2015 til tidligere denne måneden da Austevoll lånte 500 millioner kroner. Nå kom dette chilenske selskapet og hentet penger i Norge, og vi ser koblingen mellom lakseindustrien i Norge og det finansielle miljøet i Norge, sier Hvistendahl til IntraFish.

Hun mener at det gode kunnskapsnivået om lakseoppdrett blant norske investorer, gjør det attraktivt å hente penger her.

– Vi ser absolutt at chilenske aktører har mulighet til å benytte seg av det finansielle clusteret vi har her i Norge, sier hun.

Det var de norske meglerhusene DNB Markets og Pareto Securities som ledet kapitalinnhentingen, mens også Arctic Securities bisto.

Nova Austral har hele sin virksomhet i Chiles Region 12, den sydligste regionen med lakseoppdrett. Selskapet var tidligere eid av EWOS, men ble ikke med i transaksjonen da fondene Altor og Bain Capital solgte fôrselskapet til Cargill. Selskapet har et mål om en lakseproduksjon på 35.000 tonn i år.