Børsvinner Gigante Salmon la fram tallene for fjerde kvartal i formiddag: Framdriften skjer som planlagt.
– Den viktigste setningen i rapporten at prosjektet går etter planen, skriver analytiker Mindaugas Čekanavičius i Norne Research i et notat tirsdag morgen, før presentasjonen.
Gigante Salmon bygger et landbasert oppdrettsanlegg på Lille Indre Rosøy i Rødøy kommune på Helgeland.
Den første delen av produksjonen skal starte i september. Anlegget vil bestå av tre produksjonsbasseng. Grunnarbeidene i produksjonsbassenget som startet først, er nå ferdig. Installasjonsarbeidet er i gang.
I tråd med framdriftsplanen er det kun produksjonsbasseng 3 som skal være klart til oppstart høsten 2023. I tillegg vil grunnarbeidene i produksjonsbassengene 1 og 2 da stå ferdig, samt en stor del felles infrastruktur, som flåte og slamanlegg.
Ferdigstilling av de to øvrige produksjonsbassengene skjer fram mot sommeren 2024.
Nye opplysninger
Under den digitale presentasjonen foretok daglig leder Helge E.W. Albertsen en teknisk gjennomgang av prosjektet og gikk ut med noen nye tekniske opplysninger.
– Opprinnelig plan var å legge en polytelen duk langs veggene og i bunnen av anlegget for å sikre oss mot innsig av vann fra fjellet, men nå skal vi sikre oss bedre ved i tillegg å kle vegger og bunn med betong. Da får vi et anlegg som er fiskehelsemessig tryggere, sier daglig leder til IntraFish i en samtale etter presentasjonen.
Ny type vaksine
På presentasjonen ble stilt ett spørsmål fra de drøyt 40 som fulgte presentasjonen digitalt.
Vedkommende spurte om mulige fiskehelseutfordringer med landbasert produksjon.
IntraFish gjentar spørsmålet til Albertsen:
– Hensikten med å bygge et landbasert anlegg er jo å unngå utfordringer man har med produksjon i åpne mærer i sjø, nemlig lakselus og rømming, pluss at vi renser utslippene. Vi har jo ingen garantier mot sjukdom, men hensikten er jo å gjøre risikoen så liten som mulig, sier han til IntraFish.
Under presentasjonen røpet han at de vurderer en ny type vaksine mot diverse laksesjukdommer, uten at han gikk i detalj.
– Fiskehelse og fiskevelferd står øverst på agendaen vår, sa han.
Glad for grønn kritikk
– Men dere møter stadig motstand fra miljøvernhold?
– Det har vært den vanlige dansen med NGO’ene i forkant, før myndighetene godkjente prosjektet, men Naturvernforbundet har vært på oss hele veien. Det er vi imidlertid glade for. Vi trenger å bli utfordret for da skjerper vi oss. Kritikken er ikke et hinder, men tvert imot, sier Albertsen til IntraFish.
Særlig viktig mener han samarbeidet med Rødøy kommune har vært.
– Det har vært eksemplarisk og de har vært på tilbudssida hele veien, sier han.
Ikke egen merkevare
Ifølge presentasjonen ble salgsinntektene null kroner i fjerde kvartal, tilsvarende fjoråret som helhet. Driftsresultatet i perioden ble minus 1,2 millioner kroner. Det skyldes at konsernet fortsatt er i en utbyggingsfase og ennå ikke er begynt å selge fisk.
– Hvor skal dere selge fisken?
– Vi har ikke tenkt å bygge egen merkevare for fisken vår. Norsk laks er en god merkevare i seg sjøl. Salgskanalene er allerede på plass og fungerer som de skal. Å jo, vi lager mer fisk enn man greier å spise på Helgeland, så den vil nok helst bli eksportert. Men vi har ikke inngått avtale med noen spesiell eksportør ennå. Det finnes flere gode eksportbedrifter i regionen vår som vil være nærliggende å prate med når tida er moden, sier daglig leder.
Detaljene
Under presentasjonen framholdt finansdirektør Rune Johansen at Gigante Salmon er i en sterk finansiell posisjon, med innvilget langsiktig finansiering både for utbyggings- og driftsfase, inkludert arbeidskapital for oppbygging av biomasse på 140 millioner kroner.
Selskapet retter nå oppmerksomheten mot de siste detaljene i prosjekteringsarbeidet, og følgende hovedpunkter ble meldt fra 4. kvartal:
Grunnarbeidene har pågått gjennom hele perioden, og er nå ferdige for produksjonsbasseng 3. Sprengningsarbeider for hele anlegget vil være ferdig i løpet av februar 2023.
Søknadsprosessen er i boks for etablering av en mindre sjøfylling for plassering av stigerør vest av Lille Indre Rosøy.
Grytåga Settefisk har startet produksjonen av den første fisken som skal settes ut i anlegget i september.
Gigante Salmon har nå 655 aksjonærer, de fleste små og mange lokale. Familieselskapet Gigante Havbruk er største aksjonær med 61 prosent av aksjene, fulgt av T. Kolstad Eiendom i Bodø med knappe 7 prosent. Deretter følger ti aksjonærer med mellom knappe 3 og null prosent.
Børs-vinneren
IntraFish meldte i sin oppsummering ved årsskiftet at nesten alle lakseaksjene falt i 2022, året da grunnrenteskatten ble varslet. Lista over aksjekursutvikling hadde landbasert-selskaper både på topp og bunn.
– Av de 29 aksjene i oversikten vår, var det kun fem som endte året med en børsoppgang. Best utvikling hadde Gigante Salmon, skreiv IntraFish.
Friske penger
Publikum og investorer følger landbaserte anlegg med argusøyne; det gjelder både de som bygges i Norge og i utlandet.
Mandag ble det kjent at Proximar Seafood, som bygger et landbasert anlegg i Japan, har fått tilsagn om lån i japanske banker.
Lånet er på rundt 680 millioner norske kroner, og vil sikre finansiering av hele fase 1 av byggingen av selskapets anlegg.
Nyheten førte til at aksjekursen i selskapet steg 28 prosent.
Også et annet landbasert, børsnotert lakseselskap har nylig kommet med nyheter om finansiering. Forrige uke ble det kjent at Nordic Aqua Partners, som har et anlegg i Øst-Kina, hentet rundt 300 millioner kroner i ny egenkapital.
Her var det hovedsakelig to eksisterende eiere som bidro med kapitalen, som skal benyttes for finansiering av videre utbygging. Dette er et RAS-anlegg, hvor første fase har kapasitet på 4.000 tonn per år, og andre fase blir like stor.
Les også
- Proximar har fått tilbud om gjeldsfinansiering fra japanske banker
- Oppdrettsmilliardæren: – Når du tjener mye penger, skal du bidra til fellesskapet – halvparten av overskuddet skal gå til myndighetene
- Nesten alle lakseaksjene falt i 2022 – listen over aksjekursutvikling har landbasert selskap både på topp og bunn
- – Vi er ikke her for å sprenge ut en holme og tjene raske penger
- Meglerhus ropte kjøp – få dager etter hentet det penger for samme selskap: – Timingen er helt tilfeldig
- M Vest Water landet millionkontrakt
- Salmon Evolution trenger frisk egenkapital for neste fase
- Fullt hus og applaus for Salmon Evolution
- – Salmon Evolution har overtatt ledertrøyen
- Nordic Halibut har fått godkjent planer for landbasert anlegg