Det går fram av en børsmelding tirsdag kveld.

Scottish Sea Farms Ltd. (SSF), en vertikalt integrert lakseoppdretter i Skottland, som er eid 50/50 av Lerøy Seafood Group ASA og Salmar ASA, har i dag, 29. juni 2021, signert en avtale om å kjøpe 100 prosent av aksjene i Grieg Seafood Hjaltland UK Ltd. fra Grieg Seafood ASA går det fram av meldingen.

Kjøpsprisen på gjeld- og kontantfri basis er satt til 164 millioner britiske pund – tilsvarende 1,943 milliarder norske kroner. Grieg Seafood Hjaltland har operasjoner på Shetland og Isle of Skye. Selskapet har 21 aktive sjølokasjoner, et smoltanlegg og et slakteri.

Selskapet slaktet i 2020 cirka 16,000 tonn (HOG) atlantisk laks.

Signerte i dag

Det var natt til tirsdag at det ble kjent at Scottish Sea Farms, en de største oppdretterne på Skottland, trolig hadde lagt inn et bud på Griegs Shetlandvirsomhet – som har vært til salgt en stund. Budet som ble antydet da var på 2,1 milliarder kroner.

Nå i kveld bekrefter partene at en avtale er signert og at prisen er noe lavere enn først antatt.

Scottish Sea Farms har operasjoner på Mainland Skottland, Orknøyene og Shetland. SSF slaktet i 2020 cirka 24,000 tonn (HOG) Atlantisk laks. Et oppkjøp av GSHU er forventet å forbedre biologisk og operasjonell prestasjon som et resultat av økt biologisk kontroll og realisering av integrasjonssynergier mellom de to selskapene, går det fram av børsmeldingen.

– Styrker tilstedeværelsen i regionen

– Gjennom oppkjøpet styrker SSF tilstedeværelsen i regionen noe som gir grobunn for videre bærekraftig og lønnsom vekst, uttalerer konsernsjef i Salmar Gustav Witzøe i meldingen.

Oppkjøpet vil bli finansiert med ny egenkapital fra eierne og fremmedkapital.

Transaksjonen er forventet å bli gjennomført innen utløp av fjerde kvartal i år – forutsatt godkjennelse fra relevante myndigheter og vanlige betingelser for gjennomføring.

Fornøyd med å ha solgt

– Vår utfasing av oppdrettsvirksomhet på Shetland er en del av vår kommuniserte strategi, og salget markerer en milepæl i Grieg Seafoods strategi om å konsentrere sine framtidige aktiviteter til Norge og Canada, hvor vi ser det største potensial for profitabel vekst, uttaler administrerende direktør i Grieg Seafood, Andreas Kvame, i en børsmelding fra selskapet i kveld.

Han uttrykker samtidig glede over at selskapet nå overdrar en virksomhet i bedre stand enn tidligere etter en tre år lang periode med restrukturering og operasjonelle forbedringer.

– Jeg vil takke alle ansatte i Grieg Seafood Shetland for sin imponerende innsats, særlig gjennom den vanskelige tiden med pandemi. Jeg er sikker på at Shetland-virksomheten vil være i gode hender og at lakseoppdrett vil fortsette å være en leverandør av store verdier til lokalsamfunnene på Shetland i årene som kommer, legger Kvame til.