Det fremgår av selskapets kvartalsrapport, fremlagt onsdag.

På forhånd var det ventet et driftsresultat på 109 millioner kroner, ifølge Infront-konsensus.

Ebitda før verdijusteringer var 251 millioner kroner (74), av driftsinntekter på 1.303 millioner kroner (914). Ebitda før verdijusteringer var ventet til 207 millioner kroner, mens driftsinntektene var ventet til 1.309 millioner kroner.

Resultat før skatt var 209 millioner kroner i kvartalet (-57). Verdijustering knyttet til biologiske eiendeler var 121 millioner kroner i kvartalet (-31).

Slaktevolum

Tidligere i oktober opplyste selskapet at de hadde et slaktevolum på 20.500 tonn i tredje kvartal 2021. Volumet er eksklusive virksomheten i Shetland som er klassifisert som virksomhet holdt for salg.

Grieg Seafood opplyser videre i selskapets kvartalsrapport at de venter et slaktevolum på 90.000 tonn i 2022. For 2021 er slaktevolumet ventet å være 77.000 tonn, ned 3.000 tonn fra tidligere guiding.

I fjerde kvartal 2021 ventes slaktevolumet å være 25.100 tonn, fordelt på 7.100 tonn i Rogaland, 13.400 tonn i Finnmark og 4.600 tonn i British Columbia.

På grunn av PD i Rogaland og optimalisering av kapasitetsutnyttelse i tillegg til en flytting av volum til 2022 i Finnmark, er estimert slaktevolum redusert med 3.000 tonn til 77.000 tonn.

Estimert kontraktsandel for den norske virksomhet er i fjerde kvartal på 20 prosent, og for 2021 som helhet på 29 prosent.

Mener det er lavere kostander i vente

Grieg Seafood bemerker at det er en økt kostnadsrisiko som følge av økte råvarepriser, men ser lavere kostnader i Norge og Newfoundland i fjerde kvartal, og noe høyere i British Columbia.

I Rogaland var prisoppnåelsen i tredje kvartal påvirket av lave gjennomsnittlige slaktevekter og lav andel superior som følge av PD. Produksjonen var stabil og utviklet seg positivt mot slutten av kvartal, og i fjerde kvartal ventes marginalt lavere kostnader fra regionen. I tredje kvartal var driftsresultatet pr kilo på 4,9 kroner.

I Finnmark hadde Grieg Seafood en tilfredsstillende prisoppnåelse med et driftsresultat på 8,1 kroner pr kilo, dog noe påvirket av slakteprofilen og andel superior på 87 prosent. Fra tredje kvartal i fjor var kostnaden opp som følge av vintersår, i tillegg til slakting fra mindre lokaliteter. Kostnadsforbedringer fra andre kvartal kommer som følge av et høyere slaktevolum. I fjerde kvartal ventes lavere kostnader pr kilo som følge av en god biologisk utvikling.

De utenlandske virksomhetene

I British Columbia var driftsresultat pr kilo på 20,6 kroner, drevet av gode gjennomsnittlige slaktevekter og en superior-andel på 89 prosent. Kostnadene var stabile sammenlignet med både foregående kvartal og samme periode i fjor, på tross av lavere slaktevolumer. I fjerde kvartal ventes noe høyere kostnader, som følge av slakting fra mindre lokaliteter.

På Newfoundland er den landbaserte fasiliteten for 600 tonn med smolt ferdigstilt, og fisken voksen godt. Smolten vil bli satt ut i løpet av våren og sommeren neste år, med slakting fra 2023 og 2024. Fokuset fremover vil være på den fremtidige driften i sjø, og fra et driftsresultat på -37 millioner kroner i tredje kvartal ventes kostnaden å komme ned i fjerde kvartal.

Videre gjentar Grieg Seafood at gjennomføring av Shetland-virksomheten ventes i fjerde kvartal. Det har vært en god utvikling på Shetland i tredje kvartal, med en ebitda på 53 millioner kroner. Grieg Seafood venter at britiske konkurransemyndigheter vil konkludere transaksjonen innen 15. desember.