Det fremgår av selskapets kvartalsrapport, fremlagt fredag.

– Mens markedet og etterspørselen etter laks har vært sterk, har tredje kvartal har vært noe utfordrende. Oppdrettsvirksomheten vår ble påvirket av ugunstige vekstforhold og luspress i Rogaland og Finnmark, samt algeoppblomstring i British Columbia Etter å ha implementert avbøtende tiltak, har produksjonen gradvis forbedret seg og forventes å bli stabilisert i alle regioner i fjerde kvartal. Sjøproduksjonen i Newfoundland utvikler seg etter planen, og fremover forventer Grieg Seafood et fortsatt sterkt laksemarked der vi vil fortsette optimalisering av produksjonen med fokus på fiskehelse og velferd, sier konsernsjef Andreas Kvame i en melding i forbindelse med dagens kvartalsresultat.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 162 millioner kroner, ifølge Infront-konsensus.

Operasjonell ebitda var 266 millioner kroner (251), av driftsinntekter på 1.708 millioner kroner (1.303). Driftsinntektene var ventet til 1.665 millioner kroner og operasjonell ebitda var ventet til 268 millioner kroner.

Resultat før skatt var -402 millioner kroner i kvartalet (209). Verdijustering knyttet til biologiske eiendeler var -442 millioner kroner i kvartalet (121).

Grieg Seafood
  • Børsnotert lakseselskap med produksjon i Norge og Canada. Hadde tidligere virksomheten på Shetland, men den ble solgt i 2021
  • I Norge har selskapet produksjon i to regioner, Rogaland og Finnmark, mens det i Canada produserer fisk i British Columbia og bygger opp virksomhet i Newfoundland
  • Hovedkontoret ligger i Bergen
  • Grieg-familien fra Bergen eier rundt halvparten av selskapet, mens Folketrygdfondet er nest størst eier med knapt 5 prosent

Fikk sykdom

I oktober ble det kjent at Grieg Seafood måtte avlive en million fisk etter et parasittangrep i Finnmark. Parasitten heter spironucleus salmonicida og sprer seg til alle deler av fiskens kropp, muskulatur, indre organer og hud. Den danner byller og sår på fisken og dødeligheten kan være stor. Det skal være ingen kjent behandling mot sykdommen.

Mattilsynet varslet vedtak om å avlive fisk i åtte merder på to lokaliteter hos Grieg Seafood Finnmark.

Grieg Seafood har også vært plaget med lakselus i Finnmark:

– Det er ti år siden vi har behandlet så mye mot lus i Finnmark som vi gjorde i tredje kvartal. Og det er spesielt i Hammerfest-området og nordover, sa Kvame under dagens kvartalspresentasjon - som du kan lese mer om her.

Slaktevolum

Grieg Seafood venter et slaktevolum på 17.500 tonn i fjerde kvartal 2022. For 2022 venter selskapet med det slaktevolum på 81.000 tonn, nedjustert fra tidligere guiding på 87.000 tonn. I 2023 ventes et volum på 87.000 tonn, går det fram av selskapets kvartalsrapport fredag.

Estimert slaktevolum i Finnmark i 2022 er redusert med 3.000 tonn til 33.000 tonn, mens i Rogaland ventes det nå et volum på 28.000 tonn i år, ned fra tidligere ventet 30.000 tonn. Videre er estimert slaktevolum i British Colombia redusert med 1.000 tonn, til 20.000 tonn.

Av de totale slaktevolumene i 2022 forventer Grieg Seafood fortsatt å selge rundt fem til ti prosent som VAP-produkter. Estimert kontraktsandel for den norske virksomhet er i fjerde kvartal på 32 prosent, og for 2022 som helhet på 23 prosent.

Videre skriver selskapet at produksjonen i sjø ventes å stabilisere seg i fjerde kvartal og at underliggende oppdrettskostnader vil holde seg stabile.

Fordelingen av det ventede slaktevolumet pr område i 2023 er 33.000 tonn i Finnmark, 29.000 tonn i Rogaland, 20.000 tonn i British Colombia og 5.000 tonn i Newfoundland and Labrador.

Stanset investeringer

26. oktober ble det kjent at Grieg Seafood fryser utbyggingsplaner for 250 millioner kroner i kjølvannet av forslaget om grunnrenteskatt i havbruket. Det betyr at planen om å utvide Grieg Seafoods smoltanlegg Trosnavåg på Bokn er satt på vent.

–Vi erkjenner at det er mer krevende tider i Norge, og vi skal bidra mer til fellesskapet og betale mer i skatt enn i dag. Men det bør skje på en måte som ikke går ut over investeringer, aktivitet i distriktene og Norges posisjon og potensial som verdensledende produsent av mat fra havet, uttalte regiondirektør i Grieg Seafood Rogaland, Nina Willumsen Grieg, i meldingen da nyheten ble kjent.

I dagens melding til markedet adresserer konsernsjefen forslaget om grunnrenteskatt på følgende vis:

– Politisk risiko i Norge økte betydelig som følge av det norske regjeringens forslag om å innføre en ressursskatt med en effektiv skattesats på 40 % på oppdrettslaks. Grieg Seafood har tidligere identifisert store investeringersmuligheter i våre kystsamfunn i Norge med sikte på videre bærekraftig vekst, men forslaget i sin nåværende form vil betydelig redusere tilgjengelig kapital som er nødvendig for disse investeringene, uttaler Andreas Kvame.

– Forslaget og usikkerhet forårsaket av den politiske prosessen den har satt i gang viser at geografisk diversifisering bare er blitt enda mer viktig for å for å redusere risikoen industrien. Grieg Seafood jobber sammen med næringen for å sikre at Norge fortsatt er konkurransedyktig innen den globale lakseoppdrettsnæringen, med en stabilt og attraktivt investeringsklima. Forslaget er underlagt offentlighet høring og vedtak i Stortinget. Når det har skjedd vil Grieg Seafood vurdere hvordan det endelige resultatet vil påvirke vår strategi og planer og justere tilsvarende, legger Kvame til.