Norway Royal Salmon (NRS) fikk et justert operasjonelt driftsresultat på 31,7 millioner kroner i andre kvartal 2022, mot 94,0 millioner kroner i samme periode året før.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport onsdag.

Resultatet før skatt ble 199 millioner kroner (326) av driftsinntekter på 1.680 millioner kroner (1.337). Virkelig verdijustering utgjorde 195 millioner kroner i kvartalet.

Operasjonelt driftsresultatet per kilo ble 16,26 kroner i kvartalet, mot 11,74 kroner per kilo samme periode året før.

Fastpriskontrakter dro ned

– Det har vært et kvartal med laksepris på rekordnivåer. NRS har slaktet et lavt volum og som varslet i forrige kvartalspresentasjon, har vi derfor en uvanlig høy andel av det norske volumet på fastpriskontrakter. Prisoppnåelsen i forhold til spotprisen har derfor vært lav og dette påvirker resultatet vesentlig i dette kvartalet, sier konsernsjef Charles Høstlund i meldingen onsdag morgen.

NRS varsler i mai at det ville komme et dårlig andre kvartal – fordi selskapet har skyhøy kontraktsdekning.

Norway Royal Salmon
  • Norway Royal Salmon ASA (NRS) konsern eier 36 085 tonn MTB for lakseoppdrett lokalisert i Troms og Finnmark og 17 800 tonn MTB for lakseoppdrett og 5 300 tonn for ørretoppdrett på Island gjennom selskapet Arctic Fish.
  • I tillegg har konsernet minoritetsandeler i 2 tilknyttede norske oppdrettsselskaper som til sammen har 9 oppdrettskonsesjoner.

– Oppsummert var første kvartal et problemfullt kvartal påvirket av prisoppnåelse, produksjon og kostnader. Dessverre ser vi mye av det samme i andre kvartal, sa Høstlund den gang.

Slaktevolum

Norway Royal Salmon (NRS) venter et slaktevolum på 40.600 i 2022 på Norge og Island går det videre fram av selskapets kvartalsrapport.

Oppdrettsselskapet venter et fall på 1 prosent i globalt slaktevolum i 2022 sammenlignet med 2021, mens de for tredje kvartal 2022 venter en vekst på 1 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Det skriver de i kvartalsrapporten onsdag, og viser til estimater fra Kontali Analyse.

Hverken Norge eller Chile forventes å ha noen vekst i slaktevolum sammenlignet med 2021.

For kvartalsresultat på NRS-datter Arctic Fish, se også egen sak på siden.

Oppdrett i Norge

NRS opplyser videre i sin melding at Oppdrett Norge oppnådde en operasjonell EBIT i andre kvartal 2022 på 34,8 millioner kroner mot 96,3 millioner kroner tilsvarende kvartal året før. Operasjonell EBIT per kilo sløyd vekt ble 48,16 kroner mot 12,49 kroner i tilsvarende kvartal i fjor.

Oppdrett Norge slaktet et volum på 3 442 tonn sløyd vekt i kvartalet som er 56 prosent lavere enn tilsvarende kvartal forrige år. Solgt volum fra salgsvirksomheten i kvartalet er 15.405 tonn laks, som er 18 prosent lavere enn tilsvarende kvartal forrige år.

Oppdrett Island oppnådde en operasjonell EBIT i andre kvartal 2022 på 37,9 millioner kroner mot 17,6 millioner kroner tilsvarende kvartal året før. Operasjonell EBIT per kilo sløyd vekt ble 36,84 kroner mot 9,66 kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Oppdrett Island slaktet et volum på 1 029 tonn sløyd vekt i kvartalet, som er 44 prosent høyere enn tilsvarende kvartal forrige år.

Kommenterer fusjonen

– Fusjonsplanen mellom NRS og Salmar er nå godkjent i begge generalforsamlingene. Dette er selskaper som har klare komplementære aktiviteter i Norge, på Island og gjennom offshore havbruk. Det er derfor et solid industrielt rasjonale for fusjonen og et betydelig synergipotensial. Gjennom egenprodusert smolt fra det nye smoltanlegget og utfasing av steril fisk, forventer NRS gradvis å levere en mer konkurransedyktig produksjonskostnad og færre biologiske utfordringer fremover. Fundamentet er derfor på plass og fusjonen gir enda sterkere grunnlag for verdiskaping og sysselsetting i de områdene NRS opererer, uttaler Charles Høstlund i meldingen onsdag morgen.