Nye skattesatser for oppdretterne på Færøyene
Fra og med 1. januar 2025 ble et nytt skattesystem for den færøyske oppdrettsindustrien gjeldende.
Saken oppsummert
- Fra 1. januar 2025 tredde et nytt skattesystem for oppdrettsindustrien på Færøyene i kraft, med en reduksjon av maksimal inntektsskatt fra 20 prosent til 7,5 prosent.
- En ny selskapsskattesats på 12 prosent basert på verdien av sjømatlaks blir innført, og erstatter den tidligere ordningen som skapte usikkerhet rundt beskatning av verdiøkende produkter.
- Skatteavregningen vil nå baseres på Sitagri Salmon index-prisene og ikke Fishpool.
Som et resultat av en bred politisk avtale som strekker seg til 2032, har den maksimale inntektsskatten for industrien blitt redusert fra 20 prosent til 7,5 prosent, rapporterte Færøyenes største lakseoppdretter, Bakkafrost, i en melding til Oslo Børs sent onsdag.
Dette var en endring som ble etterspurt av landets lakseprodusenter og som ble kjempet for av den største opposisjonspartiet på den tiden da det forrige skattesystemet ble innført i midten av 2023.
I stedet for den maksimale på 20 prosent, er det nå innført en ekstra selskapsskattesats på 12 prosent basert på verdien av et selskaps sjømatlaks, som fjerner usikkerheten rundt beskatning av industriens verdiøkende produkter, slik det ble ønsket av landets tre lakseprodusenter Bakkafrost, Mowi og Hiddenfjord.
Betalt månedlig inntektsskatt
Siden 1. august 2023 har færøyske lakseoppdrettere betalt en månedlig inntektsskatt som varierer fra 0,5 prosent til 20 prosent av salgsverdien av deres slaktet fisk, avhengig av forskjellen mellom produksjonskostnader i industrien og FishPool Index-priser.
Sammenlignet med den foregående skatteordningen, hvor den maksimale inntektsskatten var 5 prosent, var endringen som ble innført i august 2023 en betydelig økning i skatten og dens volatilitet.
Problemet lakseoppdretterne hadde med systemet var at spotpriser svinger, mens verdiøkende kontrakter vanligvis signeres for 9–12 måneder til en fast pris. Bakkafrost har forklart problemet med dette før.
– Dette betyr at vi ikke vet hvilken skattesats vi har når kontraktene forhandles,» sa Bakkafrosts administrerende direktør, Regin Jacobsen, til Intrafish i november 2023.
På grunn av dette reduserte Bakkafrost sin andel av volumene solgt på langsiktige faste kontrakter.
Vekk fra Fishpool
Som en del av endringene som tredde i kraft i år blir det endring i hvilke priser som skal brukes for skatteavregning. Tidligere var det Fishpool. Nå blir det Sitagri Salmon index (Sisalmoni)-prisene som skal brukes. Disse summene brukes til beregning av gjennomsnittlig produksjonskostnader og har blitt endret til et enkelt gjennomsnitt på tvers av de tre lakseoppdrettsselskapene på Færøyene, i motsetning til den tidligere modellen som vektla slaktevolumer.
Beregningen av produksjonskostnadene inkluderer:
- kostnader for råvarer og hjelpematerialer
- endringer i lagerbeholdning
- andre eksterne kostnader
- lønnskostnader
samt avskrivninger og amortisering, og vil bli fastsatt for ett år om gangen.
For 2025 er den gjennomsnittlige produksjonskostnaden beregnet til 44,77 danske kroner per kilo og er basert på årsrapporter fra de færøyske lakseoppdrettsselskapene for 2023.
Produksjonskostnaden som gjelder for inntektsskatt i 2026 og 2027 vil bli indeksert etter forbruker- og fôrpriser, og vil bli rekalkulert for 2028 ved hjelp av de nyeste reviderte årsrapportene på den tiden. Denne sekvensen vil deretter fortsette i de påfølgende årene, sa Bakkafrost i sin børsmelding.
(Vilkår)