Opptur i Rogaland for Grieg, men nedtur i tre andre produksjonsregioner

Grieg Seafood har kommet med en operasjonell oppdatering for første kvartal. Der kommer det frem at de vil levere lavere enn forventet i tre av fire regioner.

Nina Willumsen Grieg er for tiden midlertidig konsernsjef i Grieg Seafood.
Nina Willumsen Grieg er for tiden midlertidig konsernsjef i Grieg Seafood.Foto: Grieg Seafood

Torsdag kom de med et lite innblikk på tallene som vil komme da. Ifølge en børsmelding forventer selskapet å leverer et driftsmessig og økonomisk resultat i Rogaland som vil være over tidligere guiding.

I Finnmark, British Columbia og Newfoundland er historien annerledes. Der vil resultatet være lavere enn vil de levere lavere enn markedskonsensusen, ifølge børsmeldingen.

– Avviket i Rogaland skyldes først og fremst lavere oppdrettskostnader og høyere slaktevolumer. Lokaliteten som ble slaktet i første kvartal viste bedre enn forventet biologisk utvikling gjennom hele produksjonssyklusen. Den operative ytelsen i Finnmark var noe bedre enn veiledningen som ble gitt i fjerde kvartal, men lavere enn markedets forventninger, skriver Grieg Seafood i meldingen.

Endringene i hver region

Grieg oppsummerer endringene for de fire regionene slik i børsmeldingen:

  • Rogaland: Oppdrettskostnader vil være 12,5 prosent lavere enn tidligere guiding.
  • Finnmark: Oppdrettskostnader 4,5 prosent lavere enn tidligere guiding, men over konsensus i markedet.
  • British Columbia: Slakt i Q1 var minimal og kom fra avlsfisk som førte til signifikante høyere oppdrettskostnad per kilo på grunn av lavt volum
  • Newfoundland: Den operative ytelsen var i tråd med forventningene, men resultatene ble negativt påvirket av engangskostnader på omtrent 48 millioner kroner, knyttet til avvikling av PSA-byggeplassen.

Utfordringer i Finnmark

I børsmeldingen vises det også til at de har hatt utfordringer med hjertesprekk (CMS) på laksen. Der har de begynt utslakt i slutten av første kvartal og gjennom april og mai. Dette påvirker ikke resultatet i første kvartal.

– Fisken som er påvirket hadde en snittvekt på 1,1 kilo, som førte til økte oppdrettskostnader.

Grieg Seafood har i løpet av første kvartal byttet konsernsjef. 31. mars ble det kjent at Andreas Kvame var ferdig som toppsjef. Nina Grieg er nå midlertidig sjef.

Ifølge børsmeldingen har Grieg Seafood i første kvartal redusert antall ansatte på hovedkontoret «for å forbedre selskapets lønnsomhet.»

På bakgrunn av dette har de lagt inn en engangskostnad på 20 millioner kroner i første kvartal relatert til dette.

(Vilkår)
Publisert 9. mai 2025, kl. 05.29Oppdatert 9. mai 2025, kl. 05.29
Grieg SeafoodBørsØkonomi