Nordic Halibut
  • Norsk kveiteoppdretter med aktivitet i Midsund, Askøy, Averøy og Eide.
  • Hovedkontoret ligger på Averøy og salgskontoret ligger i Bergen.
  • Hovedeier er Kontrari (Frode Teigen) og Kontrari.
  • Selskapet gjekk på børs tidligere i år.

Det går frem av en børsmelding fra selskapet torsdag morgen.

Nordic Halibut AS har signert avtale med grunneiere som sikrer plasseringen av det nye fullintegrerte landanlegg i Torjulvågen i Tingvoll, Møre og Romsdal. Det nye anlegget vil gjøre Nordic Halibut i stand til å realisere fase to av vekstplanen opp til 9.000 tonn HOG.

– Dette er en viktig milepæl for Nordic Halibut. Tingvoll og Torjulvågen er den perfekte plasseringen for vårt nye landbaserte anlegg. Torjulvågen har tilgang til rent vann med stabile temperaturer tilpasset kveiteoppdrett i tillegg til å være plassert i vår strategiske produksjons-hub på Nordmøre, uttaler administrerende direktør i selskapet, Edvard Henden, i meldingen.

– Hva blir prislappen på dette anlegget?

– Det ønsker vi ikke å kommunisere i dag, men billig blir det ikke, sier Henden til IntraFish.

– Hvordan skal dere finansiere dette?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det vil bli kommunisert når det blir klart, svarer Henden.

Tre produksjonsenheter

Det nye anlegget skal deles inn i tre produksjonsenheter på cirka 1500m2 hver og vil samle alle landbaserte produksjonsfaser på samme lokasjon. Anlegget vil bestå av stamfisk, yngel og settefisk. Produksjonskapasiteten ved anlegget vil være 1,25 millioner yngel per år, går det videre frem av meldingen.

Sammen med allerede eksisterende landbasert infrastruktur har selskapet kapasitet til å sette over 2 millioner fisk til sjø per år, tilsvarende et slaktevolum på 9.000 tonn HOG.

Anlegget vil bygges med etablert og utprøvd teknologi og vil være basert på gjennomstrømningssystem.

Edvard Henden opplyser til IntraFish at flere forskjellige steder ble vurdert for etableringen, og at man til slutt landet på kjøp av tomten til Tingvoll Fisk i Torjulvågen. Dette selskapet har per i dag fem ansatte, og det ligger i kortene at disse kan bli å finne i den totale arbeidsstokken på 15 personer som skal arbeide ved det nye anlegget.

Energinøytralt

Kveiteoppdretteren opplyser i meldingen at selskapet tar mål av seg å gjør det nye landbaserte anlegget skal være tilnærmet energinøytralt ved å utnytte egenprodusert fornybar solenergi installert på taket av produksjonshallene.

Samtidig skal tilgang på vann av høy kvalitet og stabil temperatur året rundt redusere behovet for avansert teknologisk vannbehandling eller oppvarming.

– For første gang i selskapets historie har vi muligheten til å designe og bygge et anlegg som er optimalisert for oppdrett av kveite. Tilgang på vann av perfekt kvalitet og temperatur uten behov for ytterligere vannbehandling gjør at vi kan vi produsere energieffektiv og bærekraftig supermat i industriell skala, uttaler Henden videre i meldingen.

Edvard Henden Foto: Pressefoto

Byggestart neste år

Byggingen er planlagt å starte i andre kvartal 2022 og anlegget vil gradvis fases inn i produksjon i løpet av 2023/24.

Dette er foran opprinnelig tidsplan for selskapets nye landanlegg, og vil muliggjøre en forskuttert vekstplan mot det opprinnelige produksjonsmålet på 9.000 tonn HOG innen 2030, går det frem av meldingen.

Partene i avtalene uttaler i meldingen at de tar sikte på å fullføre transaksjonen i løpet av fjerde kvartal 2021, med forbehold om nødvendige godkjenninger fra relevante myndigheter, som nødvendige lisenser, utslippstillatelser og byggetillatelser, samt visse andre tredjepartsgodkjenninger.

Nordic Halibut opplyser i meldingen at de har fått positive tilbakemeldinger fra både lokale og regionale myndigheter.

________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere nyheter fra sjømatbransjen? Prøv oss for 1 krone den første måneden