Det går fram av en børsmelding tirsdag morgen.

– Å ha fullført det første slakteuttaket er en historisk milepæl for selskapets utvikling. På bare 7 måneder har vi fått laksen vår fra 300 gram til slaktevekt, som tydelig demonstrerer «proof of concept» med hensyn til vår tilnærming til landbasert lakseoppdrett, uttaler Trond Håkon Schaug-Pettersen, midlertidig administrerende direktør og finansdirektør i Salmon Evolution.

Schaug-Pettersen tok over ledelsen i selskapet i slutten av oktober da selskapets administrerende direktør, Håkon André Berg, overraskende varslet at han ville av grunnet familiære forhold.

30.000 laks

Slakteoperasjonen som nå er utført startet 3. november da om lag 30.000 laks ble overført fra Indre Harøy til Salmon Evolutions nærliggende foredlingspartner, Vikenco, hvor fisken har hvilt i løpet av helgen. Hele prosessen gikk i henhold til planen og minimal dødelighet ble registrert i løpet av fiskeoverføringsprosessen, skriver selskapet i meldingen.

Slik ser den aller første laksen fra landbasertselskapet utenfor Molde ut. Foto: Skarvøy Media

Utslaktingen vil bli spredt over et par dager og den første gruppe ble slaktet i går.

– Vi er ekstremt glade for å ha fullført vårt første utslakt, noe som gir oss verdifull innsikt i hvordan vi driver anlegget vårt. Selv om første del av uttaket allerede har vært en stor suksess, er vi sikre på at når vi lærer mer og mer, vil vi være i stand til å kontinuerlig forbedre driften og maksimere produksjonen fra anlegget samtidig som vi opprettholder de høyeste kvalitetsstandardene, uttaler driftsdirektør Ingjarl Skarvøy, i meldingen fra landbasertselskapet.

Salmon Evolution
  • Har sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Indre Harøy i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal.
  • Byggingen startet våren 2020.
  • Det blir et av Europas største oppdrettsanlegg på land.
  • Oppdrettsanlegget skal bygges ut i tre faser.
  • Fase 1 var ferdig i 2022.
  • Produksjon på rundt 8000 tonn fisk i året med første fase.
  • Ferdig utbygd i tre faser skal gi 36.000 tonn fisk i året.
  • Selskapet satte ut sin første smolt i slutten av mars 2022.
  • I begynnelsen av november 2022 ble den første fisken slaktet og sendt til utvalgte kunder i inn- og utland.

Utvalgte kunder

Laksen fra første runde med slakting er solgt til en utvalgt kundegruppe i Norge og i utlandet, og vil ifølge selskapet gi dem mulighet til å teste produktet og verifisere kvaliteten i forkant av selskapets planlagte opptrapping av slaktevolum de kommende kvartalene.

– Endelig har vi muligheten til å dele laksen vår med markedet. Vi opplever sterk interesse for produktet og ser veldig frem til å jobbe sammen med våre kunder og partnere for å fremme en ny standard på laks med ingen kompromisser være seg vannkvalitet, fiskevelferd, miljøansvar og produktkvalitet, uttaler markedsdirektør Odd Frode Roaldsnes, i Salmon Evolution.

Resten av batch 1 er planlagt slaktet i løpet av fjerde kvartal opplyser selskapet i tirsdagens melding.