Torsdag ble det kjent at Salmar og Aker inngår et strategisk samarbeid, og vil etablere et globalt offshore akvakulturselskap. Det nye, felleseide selskapet, Salmar Aker Ocean, skal drive fiskeoppdrett til havs, både i værharde eksponerte områder og langt til havs.

Stor medieinteresse

– Velkommen til presentasjonen for SalMars andre kvartal. Og jeg vil gi en spesiell hilsen til de som er kommet fra Oslo: Kjell Inge, Øyvind og Atle. For oss er dette en historisk dag, uttalte Witzøe i sin innledning.

Kjell Inge Røkke ankom SpareBank 1 med bil i Trondheim rett før klokken 11.30.

Kjell Inge Røkke ankom Sparebank 1-bygget i Trondheim en halvtime før kvartalspresentasjonen. Foto: Bent-Are Jensen

Under selve kvartalspresentasjonen for Salmar kommenterte Witzøe resultatene, som IntraFish meldte tidligere torsdag var dårligere enn ventet.

Ifølge estimater innhentet av Infront var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 876 millioner kroner i kvartalet.

– Ikke ligger på latsiden

Driftsinntektene ble 3.168 millioner kroner (3.308) i kvartalet, mot ventet 3.088 millioner kroner. Resultat før skatt utgjorde 1.044 millioner kroner (1.578). Verdijustering av biomassen utgjorde 393 millioner kroner i kvartalet (699). Fjorårets kvartalstall i parentes.

Witzøe omtalte perioden som et «blandet resultat».

. Gustav Wizøe under kvartalspresentasjon i Trondheim 26.08.21. Foto: Robert Nedrejord

– Jeg var litt pessimist, og etterspørselen for laks viste seg å være sterkere. At vi undervurderte laksen og markedet er én grunn til at vi underpresenterte, uttalte Witzøe.

Samtidig pekte han på at de har tatt flere grep i verdikjeden:

– Jeg kan med trygghet si at vi ikke har ligget på latsiden i 2021. Og vi har mye mer på lager fremover, sier han.

I en uttalelse torsdag morgen pekte Witzøe på at gode biologiske presentasjoner har gitt sterke resultater i Midt- og Nord-Norge, men at det som trekker ned er det svake EBIT-resultatet fra salg og industri.

– Tok telefonen fatt en ettermiddag

Under presentasjonen fortalte Witzøe om Salmars erfaringer med eksponert havbruk til nå, samt hvordan utviklingstillatelsene myndighetene lanserte i 2015 har gitt dem store muligheter. Og at selskapet på ett tidspunkt fant ut at de trengte mer kompetanse:

– I Salmar fikk vi en erkjennelse av at vi trengte en strategisk partner for å tette de kunnskapshullene vi så. Vi manglet kompetanse for å fullt ut realisere og sette kraft bak havbasert oppdrett, sier Witzøe.

– Så jeg tok telefonen fatt en ettermiddag. Jeg lette i katalogen, og tenkte «hvordan kan jeg få tak i Kjell Inge Røkke». Jeg fikk nummeret gjennom nettverket mitt, og møtte fantastisk entusiasme. Jeg fikk spørsmål om han kunne komme til Frøya dagen etterpå, fortsetter han.

– Da vi var ferdig med samtalen ble vi enige om at vi måtte møtes så raskt som mulig, sier Aker-eier Røkke.

Fire dager kom Røkke på besøk, ifølge Witzøe.