Forskere mener kanadisk virusfunn kan spores til norske oppdrettsanlegg
Den nye studien peker også mot oppdrett i sin omtale av høyere virusforekomst i villfisk.
Et virus som forekommer i oppdrett i det kanadiske området Birish Columbia overføres lettere til villfisk enn man har tidligere trodd, ifølge en ny studie. Den samme forskningen peker også på at virusets opphav kan spores til Europa, og at det kan ha kommet til kanadisk Chinook-laks i sammenheng med oppstarten av landets oppdrettsnæring på 80-tallet.
Det er forskere fra University of British Columbia og organisasjonen Strategic Salmon Health Initiative, gjennom samarbeid med det kanadiske departementet Fisheries and Oceans Canada (DFO), Genome BC og Pacific Salmon Foundation, som står bak forskningen, som gjelder viruset piscine orthoreovirus (PRV).
– Piscine orthoreovirus er vidt utbredt i oppdrettslaks og er assosiert med hjerte- og skjelettmuskel betennelse (HSMB); den vanligste virussykdommen i norsk lakseoppdrett. Til tross for at både viruset og sykdommen har vært kjente i mange år, finnes det per i dag ingen spesifikke tiltak som målrettet reduserer mengden PRV og HSMB i norsk oppdrettsnæring, skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider om viruset.
Har sett på arvemateriale
Etter å ha gjennomgått virusets arvemateriale har forskerne kartlagt virusets ankomst og fremvekst i regionen, som ligger vest i Canada, og estimerer at den typen PRV som eksisterer nordøst i Stillehavet skilte seg ut fra atlanterhavsversjonen for rundt 30 år siden.
Resultatene fra forskningen er publisert i en fagfellvurdert artikkel i Science Advances, og peker på PRV-virsets fremvekst i regionen som er relativt fersk fenomen, som sammenfaller med fremveksten av lakseoppdrett der.
Forskerne har tatt prøver som strekker seg over et tiår, og samlet inn prøver ra 6791 Chinook-laks, 2165 coho og 4140 sockeye. Gideon Mordecai, som har ledet arbeidet på vegne av University of British Columbia, der han jobber, sier denne forskningen hjelper med å avklare flere hittil ukjente faktorer ved sykdommen, som er å finne ved nær samtlige oppdrettsanlegg i regionen.
– Det er så mye forvirring rundt hvor PRV originalt kom fra, og hvorvidt det er overførbart fra oppdretts- og villfisk, samt hvordan forskjellige utgaver av viruset gir forskjellige grader av alvorlig sykdom.
Ifølge studien indikerer smittetallene for villfisk over tid at oppdrettsanlegg fungerer både som en PRV-kilde, og som en forsterkende faktor for sykdommen, som følge av at den sendes frem og tilbake mellom de to artene. Forskerne har også gjort funn som tilsier at PRV smitter over på villfisk i større grad enn tidlige kjent, og prøver viste at vill Chinook-laks har større sannsynlighet for å smittes jo nærmere de er et oppdrettsanlegg.
Ber departementet følge «føre-var-prinsippet»
På den andre siden av spekteret viste prøver av laks som oppholdt seg i den sørlige delen av The Salish Sea, på østkysten av Vancouver Island, der det er færre oppdrettsanlegg, at det var mindre virusforekomst. Ifølge forskerne kan den lavere smittetrenden der være på grunn av fraværet av oppdrettsanlegg.
Forskerne oppfordrer det kanadiske departementet DFO til å benytte seg av «føre-var-prinsippet» når det kommer til oppdrett i British Columbia, og ber om økt investering i sykdomsovervåkning.
– Fremveksten av havbruk har skapt et økologisk skifte som er gunstig for fremveksten og spredningen av smittsomme sykdommer, skriver forskerne.
Alexandra Coutts, som jobbet for etaten DFO, forteller til IntraFish at de «støtter ny forskning som hjelper med å indentifisere og forstå potensielle farer assosiert med de ulike typene PRV».
– Studien gir viktig informasjon rundt opprinnelsen, utviklingen og potensiell overføringsdynamikk ved PRV, sier hun.
Ifølge Coutts vil denne forskningen inngå i det videre kunnskapsgrunnlaget deres for regionen.
– Som ny fagfellevurdert informasjon blir gjort tilgjengelig vil departementet fortsette å gjennomgå og dra nytte av informasjonen som del av dets risiko-baserte, vitenskapelig funderte og tilpassingsdyktige ledelsesprosesser, sier hun.
– Det er beviser at PRV-varianten funnet i British Columbia er genetisk forskjellig fra den vi finner i Europa, sier han.
– Den funnet i British Columbia har vist seg å være symptomfri, i og med at den ikke gir sykdom i villfisk eller den fra oppdrett, mens den europeiske vrien gir det.
Sårbar tid for næringen
Det er flere norske aktører med i BCSFA, deriblant Mowi, Cermaq, Grieg Seafood, samt kanadiske Creative Salmon. Ingen av dem importerer fra Europa for sin virksomhet i regionen.
– Våre fisk er avlet opp ved klekkerier her på Vancouver Island, fra stamfisk født og oppvokst her. Før fisken vår flyttes over til sjøanleggene våre går de gjennom flere helsesjekker og vaksineres mot flere kjente sykdommer, sier Hall.
I sin rapport for fjerde kvartal at de venter et årlig i slaktevolum på mellom 10-12.000 tonn fra og med 2022, og at dette kan ende med at 200 ansatte mister jobben. Dead Dobrinsky i Mowi forteller til IntraFish at en 30 prosent reduksjon i produksjonen vil «i alle fall vil resultere i omfattende tap i produksjonsdager og ansettelser».