Islands mat- og veterinærinstitutt (MAST) undersøker nå et mulig tilfelle av den sykdomsfremkallende varianten av fiskesykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) ved et oppdrettsanlegg tilhørende Laxar Fiskeldis i Reydarfirdi på østkysten av Island.

Om mistanken blir bekreftet vil dette være det første tilfellet av den sykdomsfremkallende varianten av ILA-viruset hos islandsk oppdrettsanlegg, opplyser MAST.

ILA-viruset ble ifølge MAST oppdaget i sammenheng med prøvetaking og obduksjon av fisk i etterkant av uforklarlig høy dødelighet ved et spesifikt anlegg tilhørende selskapet.

Det ble besluttet å slakte fisken i den aktuelle merden. Ifølge MAST viser ikke laksen i de nærliggende merdene tegn til å ha ILA, men fisken vil bli satt under strengere kontroll og undersøkelser av sikkerhetshensyn.

To varianter

Det eksisterer to varianter av ILA-viruset. Én av dem er sykdomsfremkallende (HPR-del), og skaper forskjellig grad av infeksjon og skade, mens den andre (HPR0) ikke er sykdomsfremkallende, og er vanlig utbredt.

Studier har vist at sistnevnte utgave av viruset har eksistert lenge på Island. Eksperter er enige om at den sykdomsfremkallende varianten blir skapt gjennom en mutasjon av den ufarlige versjonen.

Et laboratorium ved Universitetet på Island jobber nå med å undersøke mistanken. Prøver sendes også til Leipzig i Tyskland for undersøkelser. Sistnevnte vil bli gjort i samråd med EUs laboratorium for virussykdommer i Danmark.