I en pressemelding publisert på Havforskningsinstituttet (HI) blir resultatene fra en listeriagjennomgang ved norske lakseslakterier presentert.

Til sammen tok forskerne, på oppdrag fra Mattilynet, 358 prøver fra 60 ulike lakseslakteri og slaktebåter. Målet var å undersøke forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes.

Prøvene ble tatt av overflaten til fisk og av selve fisken rett før fisken forlot slakteriet. I tillegg ble det tatt prøver av fisk på vei inn i slakteriet og av utstyr i produksjonslokalet, ifølge HI.

Listeria monocytogenes
  • Listeria er en bakterie som kan gi alvorlig sykdom hos mennesker, spesielt sårbare grupper som gravide, eldre og små barn.
  • Også for hos friske voksne kan den være skadelig, dersom mengden bakterier er høy nok.
Kilde: Havforskingsinstituttet

– Vi fant Listeria i sluttprodukter ved 6 av 49 undersøkte lakseslakteri. Det vil si fisken som er klar for videre foredling, ikke fileten som er på vei ut i butikken, uttaler forsker Cecilie Svanevik.

Formerer seg lett

Til sammen ble det funnet Listeria i 18 prosent av de undersøkte slakteriene.

Vanligvis undersøkes fileten av fisken, men i denne undersøkelsen brukte forskerne i tillegg en klut for å fange opp Listeria på overflaten og på gjellene til fiskene.

– Da fant vi Listeria hos flere slakterier sammenlignet om vi bare hadde undersøkt fileten. Uavhengig av hvor bakteriene finnes, kan de følge fisken videre i produksjonslinjen dersom fisken beholder hode og gjellene på, forteller Svanevik.

Ifølge HI er en av utfordringene med Listeria at den formerer seg lett. Bakterien overlever både fysing og røyking, og kan formere seg ved kjøleskaptemperatur.

– Den kan også danne biofilm, og vokse på de fleste overflater, som for eksempel rustfritt stål, skriver HI, som legger til at det frem til nå har det vært lite tilgjengelig og oppdatert informasjon om forekomsten av bakterien i norske lakseslakterier.

Skal forske på genetikken

– Funnene var ikke overraskende sånn sett, ettersom vi vet at Listeria finnes i miljøet. Men det er viktig å være oppmerksom på at Listeria på fisk kan følge videre til foredlingsfabrikkene og at produsentene må håndtere råvarene deretter for å sikre trygge produkter til forbrukerne, uttaler Svanevik.

Forskerne skal videre undersøke genetikken til bakteriene.

– Det kan være nyttig å vite om bakteriene kommer fra én stamme eller fra flere ulike stammer. Det kan også være viktig å vite dersom det skulle komme et utbrudd med Listeria i inn- eller utland forklarer Svanevik.