Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en melding.

Drikkevannsuttaket kan skje kontinuerlig, men uttaket til settefiskproduksjon skal stanses når vannstanden i Aunvatnet går under fastsatt vannstandsnivå.

Direktoratet viser til at det i perioder fra februar til april 2018 og januar til februar 2021 har vært uttak av vann til settefiskproduksjon selv om vannstanden i Aunvatnet var under tillatt nivå. Det ulovlige vannuttaket har redusert restvannføringen i vassdraget, og kan ha hatt negative konsekvenser for fisk og andre arter. Vassdraget er vernet i verneplan for vassdrag, og er bl.a. leveområde for laks, sjøørret og sjørøye, går det fram av meldingen.

– Det er alvorlig og svært uheldig når en konsesjonær ikke etterlever krav som er gitt i konsesjonen. Det er spesielt alvorlig når det kan ha medført skade for verdifullt naturmangfold eller andre interesser, uttaler seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn for vassdragsanlegg, Mari Hegg Gundersen, i meldingen.

Det er Mowi avd. Kongsmoen som bruker vannet til settefiskproduksjon. Det er likevel Høylandet kommune som får gebyret, fordi de eier tillatelsen for vannuttaket.

I meldingen går det fram at i tillatelsen som ble gitt i 2003 er det påpekt at det må etableres en reservevannforsyning som sikkerhet i tørre perioder, men at dette er fortsatt ikke på plass.

– Anlegget har gjentatte ganger hatt problemer med vanntilgangen, uten at det er iverksatt tilstrekkelige tiltak, skriver NVE i meldingen.

Vedtaket kan påklages til Olje- og energidepartementet innen tre uker fra det er mottatt.