Politiet gikk til aksjon ved både Statland Settefisk og ved hovedkontoret til morselskapet Namdal Settefisk tirsdag 30. november, og gjorde beslag i saken.

Mattilsynet har gått til anmeldelse av Namdal Settefisk, etter det de omtaler som «en hendelse» ved Statland Settefisk, som produserer laksesmolt, skriver NRK fredag. Kanalen omtalte saken først.

– De involverte, som er selskapet og enkelte privatpersoner, har status som siktet. I tillegg har vi sikret en del relevant materiell ved blant annet databeslag, uttaler påtaleansvarlig hos politiet i Trøndelag, politiadvokat Amund Sand, til kanalen.

Gjennomført ransaking

Sand sier til IntraFish at det er gjennomført ransaking hos selskapet «for å sikre dokumenter vi mener er relevante».

I tillegg er det gjennomført avhør.

– Men jeg understreker at det ikke er noe skyldkonstatering så langt, og at saken er under etterforskning, sier Sand videre.

Han sier at saken er komplisert sammenlignet med enkle straffesaker som de typisk behandler.

– Vi regner med at etterforskningen tar noen måneder. Deretter vil vi ta stilling til om vi går videre med den, eller henlegger den.

Handler om fiskens helsetilstand

Ifølge NRK går anmeldelsen på fiskens helse og velferd.

– Generelt går det på fiskens helsetilstand og oppfølginga for å sikre god helse. Det handler også om fisken har vært i en slik helsemessig tilstand at det er lov til å omsette den videre, uttaler Sand til kanalen.

Namdal Settefisk Group omsatte i fjor for nesten 100 millioner kroner, tidligere omtalt hos IntraFish. I konsernet inngår foruten Namdal Seafood og Namdal Torsk, også Aglen Settefisk, Skorstad Settefisk og Statland Settefisk.

Nesten 90 prosent av omsetningen i konsernet er laksesmolt. I tillegg kommer noe ørret og oppdrettstorsk. Konsernet driver ikke matfiskproduksjon av laks eller ørret.

– Ikke hold i saken

Konsernsjef i Namdal Settefisk, Kåre J. Devik sier til IntraFish at han mener det er ikke er noe hold i saken.

– Det er tatt ut siktelse fordi det er krav om det for å få ut opplysninger, sier han.

Han vil ikke si særlig om saken, ei heller hvilken «hendelse» NRK omtaler.

– Vi har fått beskjed av Politiet om at vi ikke skal si noe særlig i media, men vi mener bestemt at vi ikke har gjort noe ulovlig, sier Devik.

Bekrefter anmeldelse

Mattilsynet ønsker ikke å si særlig om saken, da de er en involvert part.

Solveig Stølan er fungerende avdelingssjef i Mattilsynet Midt avdeling Namdal. Hun bekrefter at Mattilsynet står bak anmeldelsen politiet, men vil ikke gi noen detaljer utover det.

– Vi kommenterer ikke saker som er anmeldt og under etterforskning. Nå er det politiet som styrer saken, skriver Stølan i en epost til IntraFish formidlet av pressetjenesten.

.