Det er mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten Mefaldskjæret i Alstahaug kommune i Nordland fylke, skriver Mattilsynet i en melding. Lokaliteten drives av Mowi.

Veterinærinstituttet varslet Mattilsynet på e-post 1. juli om funn forenelig med ILA på fisk ved lokaliteten. Mistanken er basert på positive analyseresultater (PCR) tatt som overvåkningsprøver. Mattilsynet har gjennomført inspeksjon i anlegget og tatt ut oppfølgende prøver for eventuelt å stadfeste diagnosen, skriver Mattilsynet.

Infeksiøs lakseanemi (ILA)
  • ILA-viruset tilhører samme familie som influensavirus, men det gir ikke sykdom hos varmblodige dyr og mennesker.
  • I Norge rammer sykdommen primært atlantisk laks, men virus er også påvist hos regnbueørret.
  • ILA har ført til utbrudd i andre land med oppdrett av atlantisk laks, blant annet Skottland, Canada, Færøyene og Chile.
  • ILA er en Liste 2-sykdom, og tilfeller skal meldes til Mattilsynet. Påvising av ILA-virus skal også rapporteres til den internasjonale dyrehelseorganisasjonen (OIE), og funn kan påvirke eksport av laks og aure.
  • ILA-utbrudd har hittil bare vært kjent hos atlantisk laks i oppdrett, og ble først påvist i Norge i 1984.
  • Ifølge BarentsWatch er det per 28.07 19 lokaliteter som har påvist ILA i Norge, mens det er mistanke ved 3 lokaliteter.
Kilde: Veterinærinstituttet/BarentsWatch

Lokaliteten er en del av tidligere etablert vernesone, restriksjonssone Alstahaug, Vega og Herøy kommuner. Dette innebærer blant annet med forbud mot flytting av fisk, båter og utstyr uten særskilt tillatelse.

Dersom mistanken blir verifisert av Veterinærinstituttet kan Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten, skriver Mattilsynet.