Salaks
  • Salaks Holding AS er morselskapet til Salaks AS, Salaks Slakteri AS, Salangfisk AS og Brønnbåt Nord AS.
  • Gjennom disse selskapene kontrolleres hele verdikjeden for produksjon av laks - fra rogn til ferdig slaktet og pakket. ​
  • Salaks AS har totalt 6 konsesjoner for produksjon av matfisk, som disponeres på 8 lokaliteter i henholdsvis Salangen, Lavangen, Dyrøy, Sørreisa og Harstad kommune.

Alle som ferdes i området og driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av eventuell sykdom unngås, skriver Mattilsynet i en melding onsdag.

Pharmaq Analytiq varslet Mattilsynet i dag, 16. juni, om funn forenelig med ILA på fisk ved lokalitet Salangslia. Mistanken er basert på resultatet av analyser gjennomført ved Pharmaq Analytiq etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten, går det fram av meldingen.

Mattilsynet sier de planlegger snarlig inspeksjon i anlegget for å ta ut oppfølgende prøver for eventuelt å stadfeste diagnosen. Utfyllende analyseresultater vil foreligge innen kort tid.

Lokaliteten Salangslia er omfattet av en eksisterende overvåkingssone i kontrollområdet for ILA i Harstad, Ibestad, Senja, Gratangen, Tjeldsund, Lavangen og Salangen kommuner. Kontrollområdet ble opprettet etter påvisning av ILA ved lokalitet Kvanntoneset 8. oktober 2019.

Dersom mistanken ved lokaliteten Salangslia blir bekreftet, vil Mattilsynet om kort tid opprette en bekjempelsessone i det eksisterende kontrollområdet, med utgangspunkt i lokaliteten. Videre vil det bli vurdert om det er behov for å utvide den eksisterende overvåkingssonen i kontrollområdet opplyses det.

Salangen i Troms og Finnmark fylke. Foto: Google maps