Den nasjonale luseovervåkingen (Nalo) kartlegger hvert år lakselusens påvirkning på vill laksefisk (laks, sjøørrett og sjørøye). Dette gjør de i produksjonsområdene, nasjonale laksefjorder og i enkelte elver. Onsdag presenterte de resultatet for 2022.

– Årets resultater er forholdsvis likt det vi har sett på villfisk de siste årene, sier Rune Nilsen som er ansvarlig for den nasjonale overvåkningen ved Havforskningsinstituttet (Hi) i en pressemelding.

Mye på Vestlandet

Ifølge pressemeldingen kan forskerne melde om lite lus i Boknafjorden, mye i Hardangerfjorden og Soognefjorden, lite i Romsdal-, Trondheims- og Altafjorden.

Sammenlignet med funnene fra 2021 så forskerne en svak økning i Boknafjorden og en reduksjon i både Hardanger- og Romsdalsfjorden. Trondheimsfjorden og Altafjorden er på lavt nivå som i 2021.

«Resultatene viser at det generelt er lite lus på Sørlandet, mens det er mye lus fra Rogaland til Trøndelag, spesielt utover i sesongen.» heter det i pressemeldingen.

Fra Nordland og lengre nord er det generelt mindre lus på fisken.

Trafikklyssystemet

Resultatene fra overvåkningen av lakselus på vill laksefisk blir brukt i Hi sin leveranse til Trafikklyssystemet.

Jobben gjøres på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet, som tidligere i desember meldte at produksjonsområde 3 fra Karmøy til Stora og 4 fra Nordhordaland til Stadt er i kategorien mest høyest sannsynlig dødelighet av villaks forårsaket av lakselus.

– Selv om årets vurderinger bekrefter at vurderingene i de fleste områdene er stabile over tid, er det bekymringsfullt at påvirkningsgraden øker i områder som tidligere har hatt lav påvirkning. Dette viser at det er viktig for oppdretterne å fortsette det målrettede arbeidet med å ha kontroll på lakselus, uttalte fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran da.