Et forskningsprosjekt hos Veterinærinstituttet tar sikte på å finne ut bakterier hos laks blir hissigere når den stresses enn ellers. Instituttet viser i en melding mandag til at flere bakteriesykdommer hos oppdrettslaks har økt i omfang parallelt med bruken av mekaniske og termiske avlusningsmetoder.
–Det er et behov for å forstå mer av disse mulige sammenhengene, uttaler forsker Snorre Gulla ved Veterinærinstituttet i meldingen.
Prosjektet har fått navnet «Microbial endocrinology as an instigator of bacterial fish disease», blir ledet av Veterinærinstituttet og har fått finansiering på 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd.
Les også
- Fiskehelsebiologen: – Man må håndtere utfordringene innen rammene man har, og i mange tilfeller må man ta det «minst gale valget»
- Veterinærinstituttet: Én av fem døde laks kan knyttes til avlusing. Oppdrettsnæringa er ikke overrasket
- Mattilsynet fjerner vilkår rundt lusetelling: – Det er et kraftig signal